Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Hulde aan de pedal steel
Nils Petter Molvær, zaterdag 22 november 2014, LantarenVenster, Rotterdam

Trompettist Nils Petter Molvær opent zijn show fluisterzacht in een schemerachtige ambiance. De unieke Noorse innovator uit het post-Miles Davis tijdperk zorgt met de presentatie van zijn album 'Switch' voor een nieuwe schakel in zijn muzikale loopbaan. In het recente verleden is de dominantie van gitaristen - zoals de compromisloze Eivind Aarset en de meedogenloze, onorthodoxe Stian Westerhus - en de volharding in de ritmische variatie van zijn slagwerkers zijn handelsmerk gebleken.

In plaats van de heavy metal gitaarsound van zijn laatste sideman Stian Westerhus ligt nu het accent opvallend genoeg bij de pedal steel gitaar van Geir Sundstøl. Dit instrument kan met de nodige vooringenomenheid worden bezien, maar blijkt in werkelijkheid een prachtig veelzijdig instrument, geschikt voor het overdragen van veel meer stemmingen dan in de karakteristieke en zeer herkenbare countrymuziek. Niet in de laatste plaats door de uitgestrektheid van het klankenpalet en de omvangrijke elektronische aansturing.

In het oog springend is de wijze waarop Jo Berger Myhre zijn elektrische gitaar bespeelt. Duidelijk hoorbaar waren de ritmische pulsen die Myhre als brug aanbrengt tussen het virtuoze drumwerk van Erland Dahlen en de harmonische lyriek van de trompet en de steel gitaar. Ondanks deze verandering speelt Nils Petter Molvær als in een trance, op niet aflatende wijze, fragiel trompet, verankerd in een warm bed van elektronica. In een set zonder pauze wordt de luisteraar ondergedompeld in overwegend rustige en lang uitgesponnen weelderige soundscapes. De trompettist laat de menselijke maat regeren. Uiteindelijk voelen, door de duur en de eenzijdigheid, de klanken van het broze verlangen en de melancholie steeds meer vlak en ontroeringsloos aan.

De ware fantasie zit opgesloten in de symbiose tussen de organische en elektronische klanken. Spicy op smaak gebracht door afwisselend sprankelende en rusteloze ritmiek. Opzwepend, dramatisch en overdonderend drumwerk of lieflijke, geaccentueerde en subtiele geluiden op de aangebrachte drumklokken. De melodieuze afwisseling komt op het conto van de pedal steel gitaar en het sporadisch banjospel van Geir Sundstøl. Hij becommentarieert effectvol de ijle trompetsound met schurende reggae, snijdende rock, hypnotiserende stalen en vervormende spacy klanken.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 2.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.