Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Het oude dansgevoel

Kuhn Fu & Sons Of Kemet, zaterdag 13 december 2014, Grand Theatre, Groningen

Er zijn tijden geweest dat het normaal was dat een jazzbandje je tot dansen en schreeuwen opzweepte. Het Londense kwartet Sons Of Kemet heeft dat nobele oude handwerk nog in de vingers. Na een serene opening, waarbij de solosax van Shabaka Hutchings bijna als een middeleeuws koor klonk, voegden de twee drummers plus tubaïst Theon Cross op koebel zich bij de leider, die inmiddels in een soort Albert Ayler-chant terecht was gekomen. In dat eerste twintig minuten durende stuk, zeg maar rustig orgasme, kon reeds vastgesteld worden dat een dubbele drumkit ook als een dubbele dansmotor kan functioneren. Kwestie van organisatie en afspraken – en goed naar elkaar luisteren. Of de een nu het ritme leverde waar de ander op varieerde, of dat beiden in dezelfde groove werkten; het resultaat was een niet mis te verstane tinteling in je benen.

In een of twee nummers hoorde je ook dat Hutchings in Barbados heeft gestudeerd en daar een levenslange liefde voor reggae heeft opgelopen. Ook zijn aanpak, ergens tussen de 'Yakety Sax' van Boots Randolph en het vrije psalmodiëren van Pharoah Sanders, was met de vele gebezigde ritmische figuurtjes uitermate stuwend.

Speelplezier kenmerkte ook het optreden van Kuhn Fu, het internationale viertal dat het voorprogramma verzorgde. 'The Bell', opgedragen aan de klokken van de Martinitoren, begon als een klassieke ballad, maar ontwikkelde zich gaandeweg in de richting van een milde vorm van razernij. Daarbij wist gitarist en leider Christian Kuhn er nog listig een citaat uit 'Moonlight In Vermont' doorheen te vlechten, de oerballad voor jazzgitaristen.

In het laatste stuk, 'Serai', klonk Kuhn Fu qua impact en vormvastheid als een rockgroep. Esat Ekincioglu hanteerde hier zijn contrabas als een wapen (een Sarsilmaz SAR 109/TE54, voor de kenners).

Willem Schwertmann maakte foto's van beide concerten: Kuhn Fu en Sons Of Kemet.

Labels:

(Eddy Determeyer, 17.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.