Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Gentlemen's agreement

Kenny Barron & Dave Holland, maandag 10 november 2014, Bimhuis, Amsterdam

Begin 2012 startte hun samenwerking. Sindsdien bereisden Kenny Barron en Dave Holland de hele wereld. In oktober 2014 verschijnt 'Art Of Conversation', een studioalbum waarop het resultaat van hun reiservaringen is vastgelegd. In Amsterdam presenteert dit gedroomde duo de gerijpte versie van een mooi samengesteld programma. Een mix van standards en eigen composities.

Het podium heeft een serene uitstraling. Slechts een concertvleugel en een contrabas bepalen het beeld. Rustig, vriendelijk knikkend, lopen Barron en Holland naar de hun zo vertrouwde plekken. Beide zijn ze meer dan vijftig jaar actief in de muziek. In het publiek is een ingetogen sensatie voelbaar.

Het eerste stuk dat ze spelen, 'Spiral' van Kenny Barron, is direct een etalage van muzikaal vernuft. De pianist geeft acte de présence met zijn afgewogen spel, rijk aan harmonische wendingen en ritmische verschuivingen. Holland toont zich de sublieme begeleider met een sterke eigen rol. Het tweetal vloeit verbluffend samen in gevoicede arrangementen. De intieme atmosfeer die ze creëren is tekenend. Het tweede stuk, Charlie Parkers 'Segment', wordt prachtig opgebouwd. Barron speelt een lange inleiding en werkt die uit in bijna alle denkbare harmonische en ritmische variaties en figuren. Holland volgt adembenemend.

Hollands 'The Oracle' heeft een dromerige inleiding van flageoletten in een strak lineair patroon, solo op de contrabas gespeeld. Dit stuk wordt percussief uitgebouwd. Een melodie met latin elementen wordt ongemerkt ingevoegd. 'In Your Arms' is een ballad ingeleid door Barron. Zijn spel is een liefdesverklaring aan de piano. Holland voegt fluisterzachte mijmeringen toe aan deze intieme kamermuziek. 'What If' begint met een abstracte bespiegeling van atonale akkoorden en droge noten. Barron maakt verbindingen tussen jazz en moderne sequenzen. Holland speelt springerige ritmische motiefjes, die hij laat overgaan in een expansieve walking bass.

Na de pauze geeft Barron een interpretatie van zijn compositie 'Seascape', met geavanceerd en verbluffend rijk gevarieerd spel. Met 'Waltz For Wheeler' gedenkt Holland zijn vriend Kenny Wheeler. 'Calypso' is een compositie uit 1961, die Barron schreef toen hij van Philadelphia naar New York was verhuisd. Het stuk begint rechttoe rechtaan, maar Barron brengt het met veel overtuiging en als opmaat tot ritmisch vuurwerk. Holland speelt een onnavolgbare solo, waarin hij de bas bespeelt met de energie van een jonge hond.

Barrons 'Rain' is een ballad met pianistisch vernuft en verfijning. In een boeiende dialoog komen de vocale kwaliteiten van beide instrumenten volledig tot hun recht. 'Pass It On' van Dave Holland is de apotheose van deze avond. Holland leidt in en bezorgt je kippenvel met zijn combinaties van melodie en ritme, en de klankschoonheid van zijn instrument. Als Barron inzet, laat hij zijn begeleiding prachtig samenvloeien met de contrabas. Het stuk mondt uit in een zinderend vraag-en-antwoordspel.

De teneur van dit concert wordt bevestigd in de toegift. Monks 'In Walked Bud' is het enig denkbare moment suprême. Het stuk is Barron en Holland op het lijf geschreven. Een volmaakte afronding van een geïnspireerd concert. Je kunt niet anders dan je gelukkig prijzen met het bijwonen van een concert dat naar volmaaktheid neigt. Twee giganten delen hun geheimen vol sprankelende energie en zeggingskracht. Hun samenspel bestaat uit spannende interacties en dialogen. In de handen van Barron en Holland verandert elke compositie in een bespiegeling. Hun muziek tilt je op.

Labels:

(Unknown, 7.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.