Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een tornado in Antwerpen!
Made To Break, Oorstof, dinsdag 18 november 2014, Stadsmagazijn, Antwerpen

Op 18 november raasde er een tornado over Antwerpen, meer specifiek door het Stadsmagazijn. De naam van deze tornado was Made To Break. Jongens, jongens, wat een concert, wat een kwartet. Probeer bij zo'n concert maar eens in je stoel te blijven zitten!

Ken Vandermark is natuurlijk al lang geen onbekende meer. Deze rietblazer (tenorsax, baritonsax en klarinet op deze avond) uit Chicago heeft reeds een lange staat van dienst en heeft een eindeloze reeks samenwerkingsverbanden op zijn naam staan. Geformaliseerd in bands als The Vandermark 5, The Resonance Ensemble, Sonore, DKV Trio, Lean Left, Side A, Fire Room, Powerhouse Sound en dus Made To Break, of gewoon door samen te spelen met even illustere tijdgenoten als Paal Nilssen-Love, Paul Lytton, Mats Gustafsson en Joe McPhee.

En bij ieder samenwerkingsverband hoort een ander idee en een andere stijl. Met Made To Break werkt hij sinds 2011 zijn ideeën rond modulaire improvisatie en compositie verder uit, op zeer bijzondere wijze. Het is jazz, zeker. Maar het is ook blues, rock en funk. Menigmaal met een genadeloze beat, snoeihard en messscherp neergezet door drummer Tim Daisy en met een krachtige groove van bassist Jasper Stadhouders ondersteund. En dan mag Vandermark daar graag een weergaloos stampende, dampende en swingende solo overheen gooien, waarbij je je continu afvraagt hoe hij dit in hemelsnaam volhoudt!

Om nog maar te zwijgen over Christof Kurzmann, die met zijn elektronische bijdragen regelmatig de show steelt, met knetterende effecten die nog het meest doen denken aan een op hol geslagen flipperkast of met angstaanjagende klanken die verdacht veel weghebben van het spookhuis op de kermis.

Maar er zijn zeker ook momenten dat het allesbehalve melodieus klinkt, dat de beat ver te zoeken is en het gezelschap de randen van het betamelijke opzoekt. Wellicht is dat zelfs wel wat deze band het meest kenmerkt. Het opzoeken van uitersten om even gemakkelijk weer om te slaan. Bijvoorbeeld in die prachtige solo van Stadhouders. Beginnend met een ietwat traditionele, lekker lome groove en dan heel langzaam - het valt bijna niet op - daarvan afwijkend. Om uiteindelijk te eindigen in het bijna mishandelen van zijn basgitaar, nodig om datgene eruit te persen wat hij wil horen, de grenzen zoekend van het instrument.

En dan is de tornado uitgewoed. De schade is aanzienlijk, maar wat een avond!

Klik hier voor een fotoverslag door Cees van de Ven van een optreden van Made To Break op 12 november 2011 tijdens het festival Follow The Sound in De Singel.

Labels:

(Ben Taffijn, 1.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.