Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een reis door de Amerikaanse muziekgeschiedenis

Benjamin Herman Quartet featuring Daniel von Piekartz, vrijdag 19 december 2014, Paradox, Tilburg

Benjamin Herman was weer eens in Paradox. Dit keer met zijn basistrio met naast hemzelf op altsax Ernst Glerum op bas, Joost Patocka op drums, aangevuld met pianist en zanger Daniel von Piekartz. Met dit kwartet nam Herman ook zijn laatste album 'Trouble' op. Daarvan werden natuurlijk een groot aantal nummers gespeeld, aangevuld met werk van het laatste livealbum van het trio en tracks van de cd 'Café Solo'.

Wat Herman normaal gesproken karakteriseert, bleek ook gisteravond weer: hij is een muzikale alleseter. Dat geldt overigens ook voor Von Piekartz. Het gevolg was dat zo'n beetje de complete Amerikaanse muziekgeschiedenis voorbijtrok: swing, American Songbook, gospel, soul, americana, blues, Afrikaans. Echt alles kwam voorbij in dit eclectische concert.

En de reis begint dan natuurlijk in Afrika met het nummer 'Yakhal’ Inkomo'. Dit nummer van de Zuid-Afrikaanse muzikant Winston "Mankunku" Ngozi, terug te vinden op 'Café Solo', heeft die typische Afrikaanse swing waar Herman natuurlijk prima weg mee weet. De lenige en soepele klanken van de altsax mengen zich op overtuigende wijze met de wat vette pianoklanken van Von Piekartz. Met als hoogtepunt een overtuigende pianosolo. Met veel passie en bravoure, wat wel het handelsmerk van deze pianist lijkt te zijn, de avond overziend.

En hij kan zingen, Von Piekartz! Met een stem die moeiteloos van laag naar zeer hoog gaat. Een soms bijna vrouwelijke stem, met veel soul en spirit, maar ook met blues en melancholie. Zo klonk bijvoorbeeld 'Smoke Dreams Of You', een cover van Fats Waller. Na een mooie solo van Glerum ontvouwde zich een langzame blues: piano, drums en de rokerige stem van Von Piekartz. Je waande je in een bar in de jaren veertig. En als Herman er dan bij komt met een zoetgevooisde solo, waarin iedere noot raak is, is het feest compleet. Van een heel andere oorsprong is de J.J. Cale-cover 'You Got Me On So Bad'. Maar goed, ook hier hebben we het in wezen over een blues. En zoals gezegd: daarmee wist dit kwartet wel raad. Ook hier was Von Piekartz op zijn plek met overtuigende zang en liet Herman in zijn solo vooral zien dat hij de blues in zijn lijf heeft, zoals hij de noten letterlijk uit zijn instrument perste.

Von Piekartz heeft ook een duidelijke soulkant. Om 'Whishful Thinkin’' van Sly Stone op het album te zetten was dan ook zijn idee. En om het concert niet alleen uit ballads te laten bestaan - dat geldt voor het album nagenoeg wel - speelden ze nu ook 'Walkin In Jesus Name', een gospel van Sly Stone. Von Piekartz was volledig in zijn element in beiden nummers. Met zijn soulvolle stem en passievolle pianospel voegde hij hier echt wat toe. En dan helpt het dat hij ook een echte showman is. Soms een beetje over de top, maar dat maakt niet uit. De muziek kan het hebben.

'Lilac Wine' is een klassieker die in de jaren negentig weer in beeld kwam doordat Jeff Buckley het nummer coverde. Het nummer staat ook op 'Trouble' en klonk nu live. En laten we vooraf stellen: dit is een razend moeilijk nummer. Het vereist niet alleen een fantastische stem, maar nog veel belangrijker: je moet de tekst over kunnen brengen, een tekst over vergetelheid zoeken in de drank omdat je lief ervan door is. En de muzikale uitvoering is in goede handen bij dit kwartet. Glerum zet de donkere sfeer van dit nummer zeer overtuigend neer en Herman blaast gevoelige noten die raken. En een bijzonder moment ontstaat als op tweederde van het nummer het kwartet muzikaal de ellende van de hoofdpersoon vertaalt in een poel van disharmonieën. De zang is helaas wat minder. Von Piekartz redt het qua stembereik met gemak, maar de wanhoop komt niet over. Het blijft te mooi en dat is jammer.

Maar goed, een kleine smet op een verder overtuigend concert, wie maalt daarom?

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Ben Taffijn, 29.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.