Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert / Cd
Live in Poppel!
Kim Versteyen & Tim Finoulst, vrijdag 12 december 2014, cd-presentatie 'First Time', Mieke Pap, Poppel

In 2013 wonnen Kim Versteynen en Tim Finoulst het Concours Des Jeunes Talents als onderdeel van de Dinant Leffe Jazz Nights. Bij deze prijs behoorde een cd-opname. Met die cd, 'First Time' genaamd, toert dit duo nu langs een aantal Belgische podia, waaronder Mieke Pap in Poppel. Voor Versteynen was dit concert extra bijzonder omdat zij uit Poppel afkomstig is. Er was dan ook veel familie bij dit concert en veel mensen die in eerste instantie ongetwijfeld meer voor Kim kwamen dan voor de muziek.

De samenwerking tussen deze twee musici is op zich bijzonder te noemen. Als zangeres maak je het jezelf niet bepaald gemakkelijk om op te gaan treden met alleen een gitarist. Daarbij is Finoulst ook nog eens een fijnzinnige gitarist, die niet meer noten aanslaat dan er ├ęcht nodig zijn en die over een perfecte timing beschikt. Verschuilen was er dus niet bij voor Versteynen. Niet dat ze dat nodig heeft, verre van dat.

Versteynen heeft een volle en warme stem, waarmee ze vrijwel moeiteloos de noten aaneenrijgt. En of het nu gaat om het zingen van de tekst, om het scatten in een vrije improvisatie of om het fluiten: het klinkt allemaal even overtuigend.

Het concert bestond, net als de cd overigens, voor een deel uit eigen werk, waarbij de muziek meestal van Finoulst afkomstig is en de teksten van Versteynen. Luister bijvoorbeeld naar 'Kind Of Grey', waarbij Versteynen zich voor de tekst heel duidelijk heeft laten insprireren door de sfeer van de door Finoulst gecomponeerde muziek. In de muziek weerklinkt de titel: een grijze dag, weemoedig , met een subtiele bluesondertoon. De tekst van Versteynen, met de woorden "I walk in a grey kind of city, I walk in a street of loneliness in the rain..." past daar goed bij en wordt op een even ingetogen als weemoedige wijze gezongen.

Maar ook de covers zijn goed gekozen en getuigen van durf. Vooral omdat het over het algemeen nummers zijn die wel heel bekend zijn. Voor 'River Man' van Nick Drake valt dat nog mee. Maar om je te wagen aan 'Walk On By' van Burt Bacharach, 'Send In The Clowns' van Stephen Sondheim en in het concert aan 'Summertime' van George Gershwin, dat is bijna overmoedig te noemen. Want wat moet je daar nu nog aan toevoegen? Maar eerlijk is eerlijk, ze komen ermee weg. Zo start Finoulst 'Summertime' met een vrije solo met subtiele uitweidingen, waardoor je hoort wat een briljante compositie dit eigenlijk is. En als Versteynen zingt, in een net iets hoger tempo dan meestal gebruikelijk, ontstaat er toch weer iets nieuws. 'Send In The Clowns' valt op door de meeslepende intensiteit waarmee Versteynen het nummer zingt: doorleefd, iedere noot is raak, om kippenvel van te krijgen.

Tot slot nog een paar woorden over de onderlinge samenwerking, want dat is wel op zijn plaats. Het is bijzonder om te zien en te horen hoe goed deze twee artiesten op elkaar zijn ingespeeld. Aan alles is te merken dat ze elkaar hebben gevonden en er intens genoegen aan beleven om samen te spelen en elkaar de ruimte te geven om datgene te doen waar ze goed in zijn.

Dus zit u nog verlegen om een cadeautip? Met de nieuwe cd doet u een goede gooi.

Labels:

(Ben Taffijn, 20.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.