Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Tingvall Trio - 'Beat' (Skip, 2014)
Opname: 22-25 februari 2014

Ook Martin Tingvall is een van de noeste arbeiders die de orkestrale kant van het 'klassieke' jazzpianotrio exploreert en ontwikkelt. Hij is een van de borelingen van Keith Jarrett – maar dan een Jarrett na een met goed gevolg afgesloten cursus bodybuilden van Charles Atlas.

De Brit Jamie Cullum komt ook in de buurt, maar Tingvall heeft meer pretenties en meer noten op zijn zang. Hij is speelser, creatiever. Zijn Zweedse afkomst schemert door in het thematisch materiaal; alle composities zijn van zijn hand. Maar veel meer dan een suggestie wordt die afkomst nooit. Dus geen treurige liedjes over lammetjes die in de fjord zijn gevallen of lustige lentedansjes met bloemenkransjes in het stroblonde haar.

Het ritme hamert Tingvall met een ostinato linkerhand uit de toetsen, de groep is niet bang voor avonturen in dynamiek, de vormgeving is voorbeeldig. Het Tingvall Trio kan ook onbekommerd mooi spelen, zoals in 'Beat'. Meteen in het eerste stuk, 'Den Gamla Eken', valt bassist Omar Rodriguez Calvo op met loepzuiver strijkwerk en een overdonderend pizzicato. Hij gebruikt alle vingers van zijn rechterhand. Huist er een Spaanse gitaar in zijn DNA? Dat zou me niet verbazen. Drummer Jürgen Spiegel is zeer aanwezig, maar schuift zich nimmer naar de voorgrond. Luister naar zijn subtiele, maar toch stuwende bekkenwerk in 'Beat Train'. Heel beheerst, net als de formule van het trio als geheel. Met haar pakkende aanpak hoort deze groep op alle grote festivals te staan.

Meer horen?
Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Eddy Determeyer, 20.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.