Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Sons Of Kemet – 'Burn' (Naim, 2013)


Wanneer dit opgewonden standje inderdaad representatief is voor de stand van zaken onder de jonge jazzhonden in Londen, wordt het tijd voor een weekje rondhangen daar. Sons Of Kemet bestaan uit tenor/klarinet, tuba en twee drums en van halve maatregelen houden ze niet. Qua intensiteit en gretigheid hoor ik verwantschap met Spinifex. Exotisme ligt op de loer, maar er is ruimschoots voldoende afwisseling.

Nadat de deur met 'All Will Surely Burn' is ingetrapt, vind je tot je verbijstering Shabaka Hutchings mijmerend op de klarinet rondjes lopen in 'The Godfather'. Is dat Gioro Feidman, tussen haakjes? Drummers Seb Rochford en Tom Skinner houden hem volmaakt eendrachtig op gang. In 'Going Home' is het ritme van de drummers en tubaïst Oren Marshall (wat een instrumentbeheersing!) wat opgefokter en dat contrasteert dan weer mooi met de elegische klarinet.

De hechtheid van het concept komt wellicht nergens beter tot haar recht dan in 'The Itis', dat in een pittig tempo genomen wordt. Geen moment raken Skinner en Rochford elkaar kwijt. De veelzijdige tuba voegt daar in het laag een laag toe en speelt afwisselend orkestraal en pizzicato. Dan heb je dus een kapel waar je enthousiast op kunt dansen en enthousiast naar kunt luisteren. Aiai, en de cd groeit ook nog eens met het draaien. Dat loopt uit de klauwen.

Meer horen?
Klik hier om drie tracks van dit album te beluisteren: 'Burn', 'Going Home' en 'Adonia’s Lullaby'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 24.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.