Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Dicke Luft – 'Carillon' (Red Piano, 2014)
Opname: 31 januari - 1 februari 2013

Saxofonist Dick de Graaf baseerde zijn twaalfdelige 'Carillon' op De Toonklok van Peter Schat. Dat is een compositiemethode die uitgaat van twaalf drieklanken. Vermoedelijk heeft Schat het werk van de Amerikaanse componist Alec Wilder wel gekend, maar het is niet erg waarschijnlijk dat die laatste van invloed is geweest op Schats systeem.

Nochtans doet 'Carillon' me, met zijn jaren veertig-feel en -klankkleuren, sterk denken aan de luchtige kamermuziek van de Amerikaan. De Graaf schreef zijn vignetten, melodische flarden en riffjes, voor de rietengroep van het Clazz Ensemble. Hij doopte die Dicke Luft. Alle stukken werden naar horlogemerken genoemd en daarvan maakt nummer 10, 'D.H. Quartz', met het goddelijke sopraangeluid van Arno Bornkamp, de meeste indruk. De solisten zijn slechts kort aan het woord en moeten zich, wegens het ontbreken van slagwerk, op hun interne ritmesectie verlaten.

De groep – sopraan, alt, tenor en bariton – heeft een lekker breed geluid en alle crescendi en dynamische variaties worden spatgelijk uitgevoerd. Dit is een groeiplaat.

Meer horen?
Klik hier om drie tracks van dit album te beluisteren: 'Junghans', 'Omega' en 'Swatch'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 16.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.