Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Paul van Kemenade's Three Horns And A Bass – 'In A Certain Mood' (eigen beheer, 2014)

Altsaxofonist Paul van Kemenade heeft altijd een voorkeur gehad voor ongebruikelijke combinaties – van instrumenten en van stijlen. Denk aan zijn meesterlijke integratie van leden van het renaissancekoor Cappella Pratensis op de albums 'Close Enough' en 'Kaisei Nari'.

Zijn groep Three Horns And A Bass, die groeide uit Two Horns etc. (toen nog met trompettist Eric Vloeimans), herbergt trompet, trombone, altsax en contrabas. Van Kemenade slaat hier een brug tussen improvisatie en kamermuziek. Stukken als 'WhatsAppening' en 'Freeze! 4.0' belichamen dit huwelijk nog het meest overtuigend. Met zijn trefzekere attaque schittert trombonist Louk Boudesteijn in die laatste compositie. De voorliefde van de saxofonist voor style hopping uit zich voorts in de collectieve improvisaties die naar de klassieke New Orleans-stijl verwijzen en, een enkele keer, naar zijn evocatie van het majestueuze Johnny Hodges-geluid.

'Lapstop' begint met een repeterend figuurtje, dat in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw niet zou misstaan. Het ontlaadt zich in een swingende passage met Angelo Verploegen op de Miles Davis-toer, op gestopte trompet. In het aan Van Kemenades dochter opgedragen 'Mex' hoor je (hoor ik) het aarzelend bewegen van een klein kind. Heel in de verte hoor ik ook 'Dat Dere' van Bobby Timmons en Oscar Brown Jr., dat een vergelijkbare thematiek heeft. Zó schattig, die ouders.

Meer horen?
Klik hier voor uitgebreide geluidsfragmenten van een viertal tracks van deze cd: 'In A Certain Mood', 'WhatsAppening', 'Mind The Gap' en 'Freeze! 4.0'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 1.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.