Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Nathalie Loriers, Tineke Postma & Philippe Aerts – 'Le Peuple Des Silencieux' (W.E.R.F., 2014)
Opname: augustus 2013

Dat pianiste Nathalie Loriers en bassist Philippe Aerts er samen al heel wat kilometers op hebben zitten hoor je. Het is alsof hier één organisme werkzaam is. Dat saxofoniste Tineke Postma daar dan weer als een handschoen omheen past, is een klein godswonder. De muzikanten geven elkaar de ruimte; de structuren zijn open.

De cd bevat twee hommages. 'Lennie Knows' is rechtstreeks aangesloten op pianist, componist en muziekpedagoog Lennie Tristano. Alsof zijn lineariteit vanuit de jaren vijftig is doorgetrokken naar de jaren tien. In haar eentje speelt Postma het duo Lee Konitz-Warne Marsh. Tegen het eind demonstreert het trio nog een fraai staaltje van geleide collectieve improvisatie. En wat die Lennie dan weet? Nou gewoon, dat dit stuk gebaseerd is op 'What Is This Thing Called Love'.

'Dinner With Ornette And Thelonious' is misschien niet zozeer een hommage. Eerder lijkt het op een etentje met muzikanten van verschillende generaties, waarbij de Europeanen zeggen: "Wij komen er eerlijk voor uit dat we Uw muziek mateloos bewonderen, maar moet U hier eens naar luisteren."

Bij Postma gaan de sopraan en de alt qua sound vloeiend in elkaar over. Net als bij Johnny Hodges – waarmee niet gezegd is dat het geluid van de Friezin op dat van de Ellingtonman lijkt. Maar bij haar piept en krijst de sopraansax in ieder geval niet en dat is al heel wat.

Overigens had ik al na drie keer draaien in de gaten dat er geen drummer meedeed. Hoe zit dat bij U? Eerlijk zeggen.

Meer horen?
Klik hier om dit album te beluisteren op de Luisterpaal van Radio 6.

Labels:

(Eddy Determeyer, 10.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.