Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Millennium Jazz Orchestra – 'Safety Zone' (eigen beheer, 2014)
Opname: 23-24 juni 2013

In het verre oosten van ons land, dicht tegen de Duitse grens, bevindt zich het amper 1800 inwoners tellende dorpje Barchem. Daar is in de tachtiger jaren een redelijk professionele band van start gegaan: de Big Barchem Band. De band werd geleid door saxofonist Johan Vermuyen, die echter al gauw het leiderschap overgaf aan trombonist, arrangeur, componist en dirigent Joan Reinders. Het heeft de band geen windeieren gelegd. Reinders kracht zat hem vooral in het schrijven, dus arrangeren en componeren.

Vanaf 1990 tot op heden was het orkest maandelijks te horen in De Bouwkunde in Deventer. Veelal met spraakmakende nationale en internationale solisten als Lew Tabackin, Bennie Golson, Toots Thielemans, Ack van Rooyen, Lee Konitz en Wolter Wierbos. Rond de eeuwwisseling werd de naam gewijzigd in Millennium Jazz Orchestra.

Ter viering van het 25-jarige jubileum is de cd 'Safety Zone' uitgebracht. Uiteraard zijn naast een vijftal eigen composities alle acht nummers door Reinders gearrangeerd. Zijn schrijfwijze is doordrenkt met de moderne, hedendaagse manier van bigband-orkestraties en composities in de geest van illustere voorbeelden als de orkesten van Thad Jones/Mel Lewis, Don Ellis, Gil Evans, Stan Kenton en Buddy Rich.

Het Millennium Jazz Orchestra produceert een volle warme klank en is zeer accuraat in het sectiewerk. Naast het collectieve, magistrale bandgeluid is er natuurlijk ook ruimte voor solistische exercities. Het spreekt welhaast voor zich dat een kwaliteitsorkest ook dito solisten herbergt. Dat is dus bij het Millennium zeker zo. Vooral de saxsectie beschikt over drie fel en fraai blazende muzikanten: Volker Winck op tenorsax, Gerlo Hesselink op altsax en Job Helmers op baritonsax. Luister maar naar 'Balanced Battle', zet de volumeknop wat meer open en je valt van je stoel!

Dit is niet de eerste cd van het orkest - er gingen al een zestal vooraf met als gasten onder meer Philip Catherine, Fay Claassen en Dick Oatts – maar zal zeker niet de laatste zijn. Zo'n sterk orkest en de avontuurlijke schrijfwijze van Joan Reinders verdienen een vervolg.

Meer horen?
Klik hier voor korte geluidsfragmenten van 'Safety Zone'.

Labels:

(Jacques Los, 2.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.