Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Frans Heemskerk – 'Persona' (eigen beheer, 2014)
Opname: 15-16 mei 2014

Frans Heemskerk is een veelzijdig musicus. Hij is werkzaam als musical director voor Joop van de Ende Theater Producties, componeerde twee musicals en won in 2009 een Johnny Kraaijkamp Musical Award voor beste muziek en arrangementen. Maar hij is ook actief als jazzpianist. In The French Connection, Men In Blues, Ungawa, Wild Bill & The Invisible Men en in zijn eigen trio. Na in 2005 een album uitgebracht te hebben met The French Connection, 'Live At The Duke' ligt er nu een nieuwe cd van zijn eigen trio: 'Persona'.

Heemskerk heeft alle nummers zelf gecomponeerd en bespeelt op deze cd een keur aan klavieren: piano, Fender Rhodes, Hammondorgel en een Moog synthesizer. Verder vinden we Jeroen Vierdag op bas, die we onder andere kennen van de Ploctones en Jeroen Zange, eveneens actief in The French Connection, op drums.

De musicalachtergrond van Heemskerk is op deze cd duidelijk terug te horen in de strakke arrangementen, die ervoor zorgen dat dit allereerst gewoon een goed klinkend album is geworden met een combinatie van jazz en een flinke scheut rock en blues. Vol met sterke en dynamische melodieën die goed in het gehoor liggen. Het klinkt nergens echt experimenteel, noch vernieuwend, maar het wordt ook zeker nergens kitscherig. Dit trio slaagt er iedere keer weer in om te balanceren tussen deze twee uitersten.

Neem bijvoorbeeld een ballad als 'The Oldest'. Heemskerk laat de diverse instrumenten die hij zelf bespeelt op een mooie manier met elkaar harmoniëren. Vierdag verdiept de groove en Zange zorgt met zijn slagwerk voor de accenten. Het is een nummer met een onderhuidse spanning, een mooie ingetogen blues. En in de solo laat Heemskerk horen heel treffend te kunnen soleren, zonder overbodige frases. Of neem 'Yellow Cap', met Zosja El Rhazi als gastzangeres. Mooi hoe haar stem zich treffend mengt met de klanken van het orgel. En een nummer als 'Mais Non!' geeft deze cd net even dat beetje extra: minder harmonieus, met in het tweede deel een sterke solo van Vierdag, die hier goed laat zien dat hij enorm kan swingen. 'Beyond The Ocean' is dan juist weer heel klassiek georiënteerd, vooral in de pianopartij van Heemskerk en de solo van Vierdag, waarbij Zange ook hier zorgt voor mooie accenten.

Dit is dus vooral een goede cd om wat later op de avond in je speler te stoppen. Buiten regent en waait het, de haard is aan, een goed glas wijn en dan... 'Persona'.

Meer horen?
Klik hier om het album 'Persona' te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 2.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.