Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Ernst Reijseger – 'Crystal Palace' (Winter & Winter, 2014)
Opname: 15 september 2013

Even denk je dat je in de 'Cello Suites' van Johann Sebastian Bach bent verzeild, maar nee – deze kende je nog niet. Klopt, het zijn allemaal improvisaties van Ernst Reijseger, opgenomen in de galerie waar Jerry Zeniuk, de Duitse 'elementaire' schilder, in 2012-13 exposeerde. De stukken, variërend van een tot vier en een halve minuut, zijn genummerd van 'I' tot en met 'XXVIII', naar ik aanneem het aantal tentoongestelde werken.

Globaal genomen was Reijsegers werkwijze het neerzetten van een thema, een melodische cel, die vervolgens herhaald en gemuteerd werd. De associatie met toevalsmuziek dringt zich op, maar de cellist werkt in feite eerder associatief. De thema's kunnen stekelig zijn of zacht als boter, doch altijd pregnant. Reijseger werkt loepzuiver (tenminste, waar dat zinvol is) en speelt handig met de akoestiek van het Glaspalast in Augsburg, dat een nagalmtijd van vier à vijf seconden heeft. Dat doet hij het meest evident in 'XVII', waar hij met cello en al van de microfoon wegwandelt. Soms galmt hij half binnensmonds mee en in 'XV' begeleidt hij zijn geneurie pizzicato plukkend. In de meeste stukken is hij strijkend te horen. Wanneer hij ('IX') zijn strijkstok op de snaren laat dansen, wordt nog weer eens duidelijk hoe adembenemend zijn stokbeheersing is.

Tip: laat dit album eens aan tante Brigitte horen, die immers zo'n grote liefhebber is van Bachs cellowerk. Kijken hoe ze reageert.

Labels:

(Eddy Determeyer, 12.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.