Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Eef Van Acker Quartet – 'Shaping Memories' (eigen beheer, 2014)
Opname: 2-3 maart 2014

Dus u bent op zoek naar een jazz-cd met zang? En dan wel een van het melodieuze soort, waarbij de visite niet direct de benen neemt en er niet al te veel, liever eigenlijk geen, onverwachte dingen gebeuren. Van al dat modernistische gedoe moet u immers niets hebben, dat leidt alleen maar af. Wat u zoekt is een plaat waar gewoon goed gezongen en goed gemusiceerd wordt en verder geen fratsen.

Welnu, hier is wat u zoekt! De zangeres is Eef Van Acker en met haar kwartet heeft zij onlangs haar eerste album opgenomen: 'Shaping Memories'. En de cd voldoet exact aan het hierboven genoemde verlanglijstje. Van Acker zingt goed en er wordt prima gemusiceerd en - vooral belangrijk - het schuurt nergens en nergens vliegen de pianist, bassist en drummer hinderlijk uit de bocht. Hier wordt gewoon fijn gemusiceerd.

U proeft ironie? Ach, daar zit wel een kern van waarheid in. Wat deze cd namelijk mist is urgentie. Het is allemaal heel mooi en leuk gedaan, maar het is ook niet veel meer dan dat. Het is niet vernieuwend, niet verrassend en het raakt niet echt. Wat we te horen krijgen is onvervalste mainstream jazz, al heel vaak gedaan en natuurlijk ook beter, wat niet zo verwonderlijk is na een eeuw jazzgeschiedenis. Luister maar eens naar een bekende cover op dit album: 'On The Street Where You Live' van Lerner & Loewe. Wat dit kwartet hier voorzet is een adequate uitvoering van deze standard. Van Acker zingt het goed, maar redelijk voorspelbaar. Pianist Bram Weijters speelt een mooie, maar weinig verrassende solo. Slagwerker Jelle van Geel en bassist Janos Bruneel vullen het geheel mooi aan. Het klinkt als een klok, maar het raakt niet.

Het is net een in China geschilderde Van Gogh. Zeer knap gedaan en niet van echt te onderscheiden. Maar het is geen Van Gogh. Het is een kopie, zonder de zeggingskracht van het origineel. En dat is jammer. Maar goed, als het u niet uitmaakt en u wilt gewoon een fijne cd? Geniet er dan vooral van (en dat is niet ironisch bedoeld).

Meer horen?
Klik hier om vier tracks van dit album te beluisteren: 'Hope', 'Loneliness', 'Love Me Or Leave Me' en 'Winter'.

Labels:

(Ben Taffijn, 19.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.