Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Black Flower – 'Abyssinia Afterlife' (Zephyrus/ W.E.R.F., 2014)
Opname: herfst 2013

De Belgische saxofonist Nathan Daems voelt zich als geen ander aangetrokken tot niet-westerse muziek en heeft dan ook reeds een aantal cross-overprojecten op zijn naam staan. Zo is hij onlangs gestart met het Karsilama Quintet, dat teruggrijpt op de Turkse zigeunermuziek. En is hij de leider van het Ragini Trio, waarin hij Indiase muziek combineert met jazz. Maar er is tevens het Bazaar d'Orient, waar de muziek van de Balkan centraal staat en Black Flower, dat een hommage brengt aan de Ethiopische jazz. Laatstgenoemde band heeft nu zijn debuut-cd uitgebracht: 'Abyssinia Afterlife'.

Naast Daems op alt-, tenor-, en baritonsax en op fluit vinden we in de vaste bezetting Jon Birdsong op cornet, Wouter Haest op piano en keyboards, Filip Vandebril op bas en Simon Segers op drums. Op het album spelen verder gitarist Smokey Hormel en percussionist Robbe Kieckens mee.

De inspiratie voor Black Flower ligt dus bij de Ethiopische jazz en soul uit de jaren zeventig, bij muzikanten als Mulatu Astatke en Mahmoud Ahmed. Maar je hoort zeker ook de invloed van musici als Fela Kuti en Yussef Lateef. Al deze invloeden samen gecombineerd met het talent van deze musici levert vervolgens een zinderend, vaak zeer dansbaar album op.

'Star Eclipse' begint rustig met mooi samenspel van Daems en Birdsong, waarna de overige musici er een beat onder leggen die je bij het beluisteren het gevoel geeft dat je op een kameel zit. De invloed van de Arabische muziek, zullen we maar zeggen. Een lekkere groove, waar vooral Haest zijn aandeel in levert. En waar Daems vervolgens een zeer lyrische solo aan toevoegt. Een andere, zeer aanstekelijke track is 'Jungle Desert'. Beginnend met apengekrijs loopt het al snel uit op een heerlijk feestje. Let daarbij vooral op de baritonsax van Daems in combinatie met de keyboardklanken van Haest; dat swingt de pan uit! Het opzwepende percussiewerk van Kieckens wordt door Daems aangevuld met een schurende, gruizige baritonsaxsolo.

'Winter' is een mooi, rustig, slepend nummer. Daems speelt hier dwarsfluit. Een fijnzinnige, ijle, bijna spirituele melodie weerklinkt boven een Arabisch aandoend ritme, waarin vooral de percussieaccenten opvallen. 'Again I Lost It' is dan weer eersteklas funk. Een sterk repetitief nummer met een mooie combinatie van toetsen, sax en cornet, met naar het einde toe een verrassende, noise-georiënteerde climax.

Black Flower dus. Of ze zo uit Ethiopië komen. En dat voor een stel Belgen, voorwaar een hele prestatie!

Meer horen?
Op de website van Black Flower kun je van dit album twee tracks beluisteren: 'Jungle Desert' en 'I Threw A Lemon At That Girl'. Klik hier en selecteer 'Listen'.

Labels:

(Ben Taffijn, 15.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.