Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Stranger Than Paranoia 2014


Stranger Than Paranoia is sinds 1993 vooral een begrip in Tilburg. Het uitgangspunt van het festival is al meer dan twee decennia zo helder als glas: de donkere dagen rondom de kerst vullen met niet alledaagse, geïmproviseerde muziek. De ambities van organisator Paul van Kemenade zorgen al jaren voor verrassende programmatische of organisatorische invalshoeken. Het spraakmakende Tilburgse muziekfestival groeit nog steeds en is inmiddels uitgebreid naar andere steden, zoals dit jaar voor de eerste maal in Amsterdam.

Tijdens de 22e editie van Stranger Than Paranoia zijn dit jaar verschillende (inter)nationale artiesten te zien en te horen, met Paradox als uitvalsbasis. Het festival wordt woensdag 24 december traditioneel sfeervol geopend op kerstavond door het Podium Trio. Deze 'Jongens van ’57' - alle drie geboren in 1957 - brengen oorspronkelijke en nieuwe composities in een onorthodoxe bezetting van trombone (Wolter Wierbos), altsax (Paul van Kemenade) en gitaar (Jan Kuiper). De Tilburgse Boy Edgar Prijswinnaar Jeroen van Vliet mag natuurlijk niet ontbreken. Hij verzorgt een solo-optreden. De afsluitende groep is Windkracht 7, een jong septet met een bijzondere bezetting van gelauwerde muzikanten: Floris van der Vlugt (saxofoon), Reinier Baas (gitaar), Morris Kliphuis (hoorn), Robbert Scherpenisse (trompet), Jamie Peet (drums), Katharina Thomsen (saxofoon) en Mark Haanstra (bas). Zijzelf beschrijven hun muziek als toegankelijk, filmisch en expressief.

Het festival wordt vervolgd op zaterdag 27 december in De Toonzaal in 's-Hertogenbosch met naast het Podium Trio een duo-optreden van de verbindende schakel tussen traditie en avant-garde: meestersaxofonist David Murray met aan zijn zijde geestverwant John Betsch op drums. Het Jorge Pardo Trio produceert een gepassioneerde akoestische mix van flamenco en jazz. Deze fluitist-saxofonist Pardo, gitarist Josemi Carmona en zanger-cajonist El Bandolero vormen de afsluitende act bij het matineeprogramma in het Chassé Theater in Breda. Paul van Kemenades oosters-spirituele New Fugara met de Britse trompettist Tom Arthurs, de Finse drummer Marrkku Ounaskari en de Duitse pianist Stevko Busch, gevolgd door de gerenommeerde Nederlandse zangeres Denise Jannah completeert het affiche van deze middag.

Op maandag 29 december keert het festival terug in Tilburg voor optredens van David Murray & John Betsch, New Fugara en het Jorge Pardo Trio. Voor de eerste maal vindt de afsluiting van Stranger Than Paranoia plaats in het Amsterdamse Bimhuis, met optredens van het reeds genoemde illustere Podium Trio, David Murray & John Betsch en met als openingsact Three Horns And A Bass, waar altsaxofonist/componist Van Kemenade het podium deelt met twee blazers (Angelo Verploegen en Louk Boudesteijn) en een bassist (Wiro Mahieu). Deze line-up heeft met het album 'Close Enough' het vijfsterren predikaat van DownBeat Magazine op zijn naam staan. Een niet te missen kans dus om ze weer eens aan het werk te zien.

Klik hier voor meer informatie over Stranger Than Paranoia 2014.

Labels: ,

(Louis Obbens, 24.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.