Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
Geslaagde KunstmuziekRoute

zondag 9 november 2014, November Music, diverse locaties, Den Bosch

Een van de hoogtepunten van November Music is de KunstmuziekRoute op zondagmiddag. Op diverse locaties in de binnenstad van Den Bosch vinden concerten en performances plaats, waaruit je zelf je programma samenstelt. Hedendaags klassiek, jazz, muziekinstallaties en muziektheater, het aanbond is divers.

Ik begon mijn muzikale tocht bij een volledig geïmproviseerde set van Evan Parker en Sten Sandell. Parker speelde tenorsax en Sandell bespeelde het orgel van De Toonzaal en, in de tweede helft van de set, de piano. Vooral de combinatie orgel-tenorsax leverde mooie momenten op. Sandell weefde een tapijt van orgelklanken, waarop Parker soleerde. Soms heel ingetogen, zacht aanhoudend, gebruikmakend van de circular breathing-techniek, die Parker als geen ander beheerst. Dan weer met forse uithalen en veel vertoon van kracht. De traditie blijft altijd hoorbaar, maar de uitwerking is iedere keer weer verrassend.

Het tweede optreden was in de Statenzaal van het Noordbrabants Museum. Een mooie ruimte met een heel behoorlijke akoestiek. Het duo Joris Roelofs en Mats Eilertsen kwam er goed tot zijn recht. Een mooie combinatie ook: basklarinet en contrabas. Eilertsen is een ritmische bassist met een mooie, warme toon en een zweem van Scandinavische melancholie. Roelofs soleerde daar prachtig op met zijn heldere, vaak messcherpe toon. Maar ook andersom leverde het mooie momenten op: als Roelofs in de begeleidende rol stapt - waar de basklarinet zich natuurlijk prima voor leent - en Eilertson laat soleren. Een mooie afsluiter was de eigentijdse uitvoering van 'Mood Indigo', het overbekende nummer van Ellington. Krachtig en tegelijkertijd subtiel geblazen door Roelofs en met ingetogen swing begeleid door Eilertsen.

Het derde duo die middag werd gevormd door violist Mark Feldman en pianist Sylvie Courvoisier. Zij speelden composities van John Zorn uit zijn 'Book Of Angels'. Composities met elementen uit hedendaags klassiek, de Joodse traditie en de jazz, en dat alles op een spannende manier met elkaar verweven. En kenmerkend voor het werk van Zorn: grote afwisselingen binnen de stukken. Ragfijne melodieën met grote intensiteit afgewisseld met duizelingwekkende passages vol virtuositeit. Welnu, laat dat maar aan Feldman en Courvoisier over. Ieder voor zich heeft een fabelachtige techniek. Maar wat nog veel meer opvalt is het loepzuivere onderlinge samenspel, de mate waarin ze elkaar aanvoelen en de perfecte timing.

En tot slot een trio: Michiel Stekelenburg op gitaar, Clemens van der Feen op bas en Yoram Lachish op hobo, een scala aan fluiten en een ramshoorn. Met deze bijzondere bezetting brachten ze een verstilde, zeer subtiele en ingetogen mix van klassiek en oriëntaalse muziek met een vleugje jazz. Het was heel mooi, maar kwam niet helemaal tot zijn recht als onderdeel van deze dag. Zo rond 16.30 uur wiegt deze muziek je dan iets te snel in slaap. Maar al met al ook dit jaar weer een geslaagde muziekroute.

Labels:

(Ben Taffijn, 22.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.