Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Van Gelder tovert messcherpe thema's uit altsax

Ben van Gelder Quartet ft. Ambrose Akinmusire, vrijdag 31 oktober 2014, Paradox, Tilburg

Ben van Gelder tourt deze weken met zijn Amerikaans kwartet langs de Nederlandse en Belgische podia. Naast hemzelf op altsax, Matt Brewer op bas en Craig Weinrib op drums deelt hij het podium met niemand minder dan Ambrose Akinmusire op trompet. Vanavond deed het viertal Tilburg aan.

Het was een bijzonder concert van vier musici die spelen op het scherpst van de snede en elkaar op perfecte wijze aanvoelen en aanvullen. Zowel Van Gelder als Akinmusire zijn natuurlijk geweldige solisten, die hun sporen de laatste jaren reeds verdiend hebben. Akinmusire is reeds diverse keren internationaal in de prijzen gevallen. En ook in dit concert werd weer duidelijk waarom: een weergaloze techniek, grote souplesse en een prachtige toon. Maar dat niet alleen: hier staat een trompettist die je weet te raken, die emoties naar boven haalt. En dat geldt niet minder voor Van Gelder. De prachtige messcherpe thema's die hij uit zijn altsax tevoorschijn tovert, zijn altijd krachtig, to the point en perfect getimed. En bij beiden valt misschien wel het meest op dat iedere noot er ook ├ęcht toe doet. Hier geen franjes en eindeloze solo's van een stel egotrippers.

Hetzelfde geldt voor Brewer en Weinrib. Zij ondersteunen niet alleen, wat ze overigens perfect doen, maar zijn ook op de goede manier zeer aanwezig. Weinrib is een zeer creatieve en krachtige drummer, die de solo's van Van Gelder en Akinmusere vaak net dat beetje meer geeft dat het tot een spannend geheel maakt. En Brewer is een kleurrijke bassist, die vaak bijzondere lijnen toevoegt in het samenspel. Spaarzaam spelen ze samen in duet, zoals in een mooi stuk voor de pauze. En dan hoor je pas echt wat een talenten hier staan: lyrisch spel, melancholiek, met een duidelijke bluesy ondertoon.

Over blues gesproken: dit kwartet wortelt in de Amerikaanse jazztraditie. Je hoort de invloeden overduidelijk. De blues, maar ook de begindagen van de jazz in New Orleans en de swing. En verder natuurlijk de invloed van het pianoloze kwartet van Ornette Coleman uit zijn Atlantic-periode, met Don Cherry op cornet. Maar het knappe is dat het nergens een kopie wordt. Het zijn veeleer indrukken die ze hebben opgedaan, verwerkt en samengebald tot iets nieuws. Maar dat Van Gelder er goed aan heeft gedaan om voor langere tijd naar New York te gaan, dat hoor je hier wel.

En dan de toegift. Ben van Gelder solo op zijn altsax. Messcherp en loepzuiver. En hij laat weer een andere kant van zichzelf zien. Want hier kijkt Coleman Hawkins toch duidelijk over zijn schouder mee. Ook Van Gelder blaast hier zo prachtig fluweelzacht. Hawkins kan tevreden zijn met zo'n navolger.

Klik hier voor foto's van dit concert door Monique van der Lint.

Vanavond is het Ben van Gelder Quartet te zien bij JazzCase in Dommelhof, Neerpelt.

Labels:

(Ben Taffijn, 5.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.