Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Sfeervolle klanksculpturen

Batik, vrijdag 31 oktober 2014, Cultuurschip Thor, Zwolle

Klankschilderen is het woord voor Batik, de band rondom drummer Joost Lijbaart en pianist Wolfert Brederode. Al wat langer samen met gitarist Ed Verhoef en op deze avond in Zwolle geflankeerd door Gulli Gudmunsson, die vaste bassist Mark Haanstra geweldig verving.

Al vanaf de eerste noten is duidelijk waar het bij deze formatie om gaat: sfeer, veel sfeer, geluidscollages, overvloeiende lijnen, overlappende soli, wegdromen en ruimte voor elkaars ideeën. Daarbij staat de technische bagage van de bandleden in dienst van de eigen composities, die soms ook een minimal touch krijgen vanuit de pianomotieven van Brederode.

De band - wel genomineerd voor de Jazz Edison, maar toch net niet gewonnen - speelde vooral materiaal van de laatste cd 'Headland'. Live net iets sprankelender en levendiger door datgene wat ter plekke ontstaat; door een loopje vanuit de piano of een extra impuls vanuit het percussiearsenaal van Lijbaart.

De ruimte in Cultuurschip Thor leent zich uitstekend voor dit soort concerten. Elk detail is goed hoorbaar en dat in een zeer bescheiden versterkte setting, een comfortabele seat in een prettige ambiance. Dit jazz-initiatief van eigenaar/pianist en programmeur Rik Elings verdient alle steun en, bij de nog komende concerten, meer publiek.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Geert Topper, 11.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.