Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Jazz op het scherpst van de snee

Marc Cary Focus Trio, vrijdag 24 oktober 2014, De Werf, Brugge

Vrijdagavond 24 oktober verzamelden heel wat gegadigden zich in het Brugse jazzhuis en kunstencentrum De Werf voor het concert van de Afro-Amerikaanse pianist Marc Cary en zijn Focus Trio. Het werd een rijkgevulde avond met twee lange én boeiende sets van respectievelijk 70 en 90 minuten, samen goed voor een dikke twee en een half uur jazz op het scherpst van de snee.

Bij aanvang van het concert werd aangekondigd dat Brugge de laatste halte was binnen de Europese tournee en reeds bij de eerste minuut bleek dat de drie muzikanten op de bühne vastberaden waren om eruit te gaan met een knaller. De set begon met een solo van de jonge bassist Afro-Amerikaanse Rashaan Carter, die middels verschillende effectenpedalen en loopstations een soort meditatief muzikaal tapijt neerlegde, waarop de Indisch-Amerikaanse drummer/percussionist met zijn virtuoze tablaspel inpikte. Hiermee was de toon meteen gezet en werd het voor het aanwezige publiek duidelijk dat het geen avondje jazz pur sang zou worden.

Gedurende de set passeerden een tiental stukken de revue, die telkens op te vatten waren als lang uitgesponnen suites – tot wel 25 minuten!- en improvisaties op het bestaande repertoire van dit drietal, waarbij vooral werk uit het recente album 'Four Directions' in de kijker werd gezet. Soms haalden ze de muzikale mosterd in de soul– en funktraditie, andere momenten waren dan weer duidelijke knipogen naar fusiongroepen als Weather Report en de Miles Davis van begin jaren 70. Het gebruik van bepaalde synth-sounds en hiphop-drumbreaks verraden dat Cary ook wel naar Robert Glasper en consorten heeft geluisterd en op zijn 47ste nog mee is met de hedendaagse Afro-Amerikaanse scene. Maar ook invloeden uit de hardbop en straight-ahead jazz – Cary begon zijn carrière ooit als pianist bij Betty Carter en Abbey Lincoln – waren nooit veraf.

Hoe divers en snel de verschillende tempowisselingen en modi binnen een suite zich ook opvolgden, het trio liet nimmer een steek vallen en toonde zich een perfect geoliede machine. Dat hoeft ook weinig te verbazen in de wetenschap dat Marc en Sameer intussen zo'n 14 jaar partners in crime zijn en de jonge leeuw Rashaan Carter ook al een viertal jaar een vaste waarde is binnen het trio.

Na een intense rit van twee en half uur volgde een staande ovatie en werd zowaar nog om een encore gevraagd. Het trio besloot om met een wondermooie ballade de kers op de taart én de nacht in te zetten.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Storm Bakker, 2.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.