Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Hoogstaande interactie in een imponerende akoestiek

John Scofield Trio ft. Steve Swallow & Bill Stewart, zaterdag 1 november 2014, Concertzaal Tilburg

Gedurende zijn hele muzikale carrière heeft Scofield een open muzikale opvatting uitgedragen. De oorspronkelijke jazzstijl is doorspekt geweest met andere stromingen, maar funk en andere elektrische muziek zijn de pijlers waarop zijn ontwikkeling gestalte heeft gekregen. Vorig jaar nog on tour met zijn 'Überjam'-band, een onvergetelijk optreden in een uitverkocht Paradox en een volle zaal tijdens het North Sea Jazz. De uitgave van het vierde samenwerkingsproject, met Medeski, Martin & Wood, heeft dit jaar plaatsgevonden. De Jamband laat hier improvisatie en afro-latin ritmes samenvloeien.

In het brandpunt van een live-setting richt Scofield zich op hoogstaande interactie binnen een kleine, maar hechte samenstelling. In dit trioverband speelt de meester gewoontetrouw met beperkte elektronische gitaar-randapparatuur. En is hij slechts bewapend met zijn trouwe semi-akoestische Ibanez-gitaar, een versterker en een wah-wah pedaal. In de concertzaal blijkt het trioconcept geëvolueerd, met meer ruimte voor de inzet van uitgebreide elektronica, waaronder een loopingmodule. Een opmaat tot echte jazzimprovisatie? De ritmesectie is er helemaal voor geëquipeerd. Op het eerste oog speelt Bill Stewart een relatief beperkte rol. Maar zijn spaarzame en overwegend lichte drumwerk onderscheidt zich door een opzienbarende muzikaliteit. Het open, lichte karakter en het verborgen, polyritmisch gehalte zorgt voor verkwikking en variatie. De opvallende, vijfsnarige Citron-bas is een hollow body bas, in gitaarvorm met een ovaal klankgat. Steve Swallow bespeelt deze bas voorzien van een enkelvoudig element. De vernieuwer van de bas speelt een heldere toon, gebruikt vele registers en laat het kenmerkende gitarisch-lyrische geluid, zowel ondersteunend als solistisch, op sublieme wijze horen. Bij vlagen laat hij zijn toon licht agressief grommen.

Het accent van de avond ligt op lange gitaarsolo's. Scofield gebruikt de vele mogelijkheden van zijn elektrische gitaar en speelt vloeiend en natuurlijk met verschillende tempi, sterktes, klankkleuren en vervormingen. Volstrekt uniek in zijn sound en timing, effectvol in het overbrengen van muzikale stemmingen, met harmonieuze overgangen tussen gespeelde akkoorden en lenige, lyrische solo's. Scofield is onweerstaanbaar in zijn laid-back ballads en een echte country toegift, maar dat wordt overtroffen in een kolkende afwisseling van verraderlijke, ongepolijste rock of brandende high-speed funk-jazz. De variatie in de playlist wordt aangebracht door zowel eigen als bekende en minder vanzelfsprekende jazzstandards. De akoestiek van de zaal maakt het mogelijk de rijke detaillering en verfijnde nuances moeiteloos te volgen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 8.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Draai draait:
Mixing Memory And Desire - 'Strange Destination'

Klik op de hoes om de cd te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.