Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Boeiende dialoog van melodie en ritme

Endangered Blood, zondag 16 november 2014, AchterHam Sessions, Ham 12, Gent

Op de Ham 12 te Gent gebeuren boeiende dingen. Tot voor kort vond er enkel één keer per jaar een driedaags kleinschalig festival plaats. Tegenwoordig stelt de heer des huizes, Michel Mast, in de koudere periodes van het jaar zijn repetitiekot annex opbergruimte ter beschikking van boeiende muzikanten en groepen voor een namiddagje muzikaal vertier. Meestal maken Belgische musici de dienst uit, maar de spreekwoordelijke uitzonderingen op de regel doen naar adem happen.

En dat is net wat Endangered Blood, all the way from downtown New York, deed. Chris Speed op tenorsax en klarinet stond vooraan naast Oscar Noriega, die altsax en basklarinet speelde. Beiden hebben een eigen geluid en de gave hun sound te laten samensmelten om uitzonderlijke rijke melodieën en tegenmelodieën te spelen, die dan weer opnieuw een geheel eigen duogeluid meekrijgen. Laat Jim Black met exuberant drumspel en Trevor Dunn met een mooi diep geluid op contrabas erop los en je krijgt een originele mix, waarbij melodie en ritme een eigenaardige en boeiende dialoog aangaan met elkaar.

Het resultaat klinkt adembenemend, intens en eigentijds, hoewel er ook in de rijke jazzgeschiedenis geroerd wordt. Met een nummer van Monk bijvoorbeeld, of met iets dat wel heel erg leek op een niemendalletje van Ornette Colemean, maar dan gespeeld zoals op de 'Spy Vs. Spy'-cd van John Zorn. Op een zeker moment klonken de blazers dan weer heel erg bluesy op iets wat in de verte als 'St. James Infirmery' klonk.

Het viertal van Endangered Blood toonde ook een perfect gevoel voor timing. Zonder armgezwaai, muzikale knipperlichten of wat dan ook werden unisono passages gestart en gestopt en ging het van solo naar duo naar ensemble. De nummers werden ook niet uitgemolken en duurden net zo lang als nodig om ze boeiend te houden. Endangered Blood op de Ham 12, downtown Gent, een namiddag om niet snel te vergeten...

Deze recensie verscheen eveneens op Jazz'Halo.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cedric Craps. En hier vind je een fotoverslag door Cees van de Ven.

Labels:

(Iwein Van Malderen, 24.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.