Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Elkaar gevonden op inhoud en sfeer

Franz von Chossy Quintet featuring Wu Wei, vrijdag 7 november 2014, Verkadefabriek, Den Bosch

Het Franz von Chossy Quintet kent een bijzondere samenstelling. Naast Von Chossy zelf op piano bestaat dit kwintet uit Jeffrey Bruinsma op viool, Jörg Brinkmann op cello, Yonga Sun op drums en Alex Simu op klarinet. Voorwaar geen alledaagse bezetting en vooral het ontbreken van een bas valt op. Maar deze bezetting is wel zeer geschikt voor het type muziek dat dit kwintet vertolkt: een mix van jazz, wereldmuziek en kamermuziek. Waarbij subtiele en weldoordachte momenten en meeslepende melodieën - waarin vooral de klassieke wortels goed naar voren komen - afgewisseld worden met stevigere fragmenten van pure swing. Maar ook met invloeden uit Oost-Europese stijlen als klezmer. Vooral Sun kan hierbij het ritme flink opzwepen.

Voor dit concert, als onderdeel van November Music, kwam daar nog Wu Wei bij. Iets wat past binnen een van de tradities van dit festival: musici die nog nooit met elkaar gespeeld hebben samenbrengen op één podium. En op deze avond ging het dus om de combinatie van het Von Chossy Quintet met Wei, een shengspeler. Een sheng is een mondorgel. Hier in het westen kennen we dit instrument niet, althans niet in deze vorm. Het ziet eruit als een miniformaat pijporgel en werkt in wezen op dezelfde manier, alleen dien je erop te blazen. De klank heeft nog het meest weg van een accordeon. Wu Wei beheerst het instrument perfect en het is een prachtig gezicht om hem dit instrument te zien bespelen. Want echt gemakkelijk ziet het er allemaal niet uit.

Samenspelen was voor beide partijen dus de eerste keer en vooral in de eigen stukken die het kwintet speelde en die ook te vinden zijn op de cd 'When The World Comes Home', moest Wu Wei dan ook wel wat zoeken naar zijn rol. Soms diende hij lang te wachten, maar daar waar hij erin kon springen leverde het mooie momenten op. De sheng is een subtiel instrument waarmee je goed emoties kunt uitdrukken en dat viel mooi samen met het pianospel van Von Chossy en met beide strijkers Bruinsma en Brinkmann. Maar Wei kwam vooral tot zijn recht in de stukken die Von Chossy speciaal voor deze avond had geschreven of bewerkt. Hier kon hij uitstekend laten zien wat hij kan en hoe subtiel zijn spel is.

Al met al was dit zeker een boeiend concert, waarbij de musici elkaar goed vonden op de inhoud en de sfeer van de muziek. De organisatoren van November Music kunnen tevreden zijn: er is weer een geslaagde samenwerking toegevoegd aan het lijstje.

Labels:

(Ben Taffijn, 14.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.