Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Stian Westerhus & Pale Horses – 'Maelstrom' (Rune Grammofon, 2014)


'Maelstrom' heet de nieuwe cd van de Noorse gitarist Stian Westerhus, die hij opnam met de twee mannen die samen Pale Horses vormen: pianist Øystein Moen en drummer Erland Dahlen. De in een zwart kartonnen doosje verpakte cd doet zijn naam alle eer aan. Het is inderdaad een maalstroom van muziek.

Het driemanschap levert met dit album een ongemakkelijk werkstuk af vol intense muziek, waarbij het instrumentarium bestaande uit gitaar, piano en elektronica wordt aangevuld met de zang van Westerhus. En daar schuilt direct de bron van het ongemakkelijke gevoel dat het luisteren naar deze cd oplevert: Westerhus' stem is van een zeer grote emotionele intensiteit. Echt mooi zingen doet hij niet, maar het komt wel over. Van laag naar soms hoog, zelfs schel, overstuurd, soms wat klagelijk en slepend beweegt hij zich door de tekst. Het is bij tijd en wijle melancholiek, zelfs zwaarmoedig te noemen wat hier gebeurt. Een en ander wordt dan nog versterkt door de muziek, die over het algemeen melodieus van aard is met soms wat heftigere momenten als Westerhus zijn gitaarkunsten vertoont of door het slagwerk van Dahlen.

Neem bijvoorbeeld het nummer 'Nights And Sleepless Days'. Het begint tegen een achtergrond van elektronische geluiden, die klinken alsof iets niet helemaal goed gaat in een of andere machine. En dan komt Westerhus erdoorheen, ditmaal met een serene falsetstem. Het slagwerk van Dahlen komt erbij, brengt de spanning naar een kookpunt en activeert de maalstroom. De chaos wordt geïntensiveerd, de stem valt weg en de muzikanten bouwen een muur van muzikaal geweld. Dan valt het stil en speelt een piano een dramatische melodie, terwijl Westerhus zijn zang hervat. Wat een emotionele intensiteit is hier hoorbaar en voelbaar.

De kracht van dit album zit hem duidelijk niet primair in de vernieuwing - de invloed van een band als Radiohead is duidelijk aanwezig - maar veel meer in de intensiteit waarmee gemusiceerd en gezongen wordt. Geen cd die geschikt is als achtergrondmuziek, wel één die raakt en zelfs emotioneert.

Meer horen?
Klik hier om een track van dit album te luisteren: 'Nigths And Sleepless Days'.

Labels:

(Ben Taffijn, 24.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.