Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Pranas Kentra Trio – 'Vague Memoirs' (Cantina, 2014)

Opname: 2013

Gitarist Pranas Kentra denkt in lange lijnen, hij heeft verhalen te vertellen. 'Desolate In A City' gaat over het gevoel dat je kan bekruipen in een wildvreemde stad, waar je niemand kent. Het nummer begint aarzelend, maar al snel drentelt de hoofdpersoon meer vastberaden rond. In dit nummer valt het akoestische basspel van Tyler Luppi op: hij heeft een groot expressief geluid en geeft zijn noten zorgvuldig vorm. Zo hoor ik hem liever dan op de meer anonieme elektrische basgitaar.

Ook de compositie 'Free' van drummer Stefan Goranov heeft een beeldend karakter. Inspiratiebron is de roman 'Frost and Free' van de sci-fi auteur Ray Bradbury. Het gaat over de vlucht van een groep planeetbewoners, weg van hun habitat die geteisterd wordt door een extreem klimaat. Het begint met een themaatje van drie noten dat door een aantal modulaties wandelt. Dat lost op in een meer beschouwend gedeelte, dat je zou kunnen duiden als de bevrijdende reis in het oude ruimteschip, op weg naar minder barre oorden.

Het titelstuk, 'Vague Memoirs', handelt over de incomplete herinneringen aan je jeugd. Ook in het hoesontwerp speelt dat: terugkerend motief is kinderen (of: poppen?) met hoofden die oplossen in hun omgeving. Doch het stuk zelf heeft een meer gedecideerde sfeer dan je op basis van die informatie zou verwachten. 'Exit', tenslotte, klinkt alsof de noten met grote precisie geplaatst worden volgens een schema dat pas op het allerlaatste moment vrijgegeven is.

Labels:

(Eddy Determeyer, 3.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.