Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
ICP Orchestra – 'East Of The Sun' (ICP, 2014)

Opname: 18-20 maart 2014

Dit is een historische opname, de eerste ICP-plaat namelijk zonder de oprichter, pianist en componist Misha Mengelberg. De chronisch zieke Mengelberg is vervangen door Guus Janssen, een geestverwant in die zin dat hij eveneens gepokt en gemazeld is in zowel de klassieke als de improvisatiemuziek. En beiden zijn in staat de traditie de traditie te laten en alle stijlen en genres relativerend te kannibaliseren. Het lijkt er dan ook op dat het Instant Composers Pool Orchestra gewoon doorgaat op alle ingeslagen paadjes. Wat Mengelberg misschien niet meer in zijn hoofd heeft, is hier in goede handen.

Het eerste paadje voert door een gereformeerde kerk, waar de gemeente vroom Mengelbergs 'Psalm' zoemt. Hier hoor je hoe zelfs een kerkgang met een miniem klikje tot een feestelijke gebeurtenis getransformeerd kan worden. En dat je die tekst dus inderdaad helemaal niet uit je hoofd hoeft te kennen. Van de grefo's naar de roomsen, het kan allemaal tegenwoordig. Want 'Bleekgezicht' van Maurice Horsthuis roept lang vergeten beelden op van 'De Wigwam', het jaren vijftig-jeugdprogramma van de Rooms Katholieke Radio Omroep. Maurice is net oud genoeg om zich dat te kunnen herinneren. Dankjewel, Maurice.

De opnamekwaliteit mag dan niet meer te vergelijken zijn met die van de begintijd van de ICP, het anarchisme is er niet minder springlevend om. In 'Browse Of Morning' van Ab Baars klinkt het gezelschap als een fanfare-orkest dat die drie extra repetities echt hard nodig heeft. Van de twee collectieve improvisaties bevalt 'Impro Een' me het beste. Hier verstopt het orkest zich onder een quilt waar de spelden per ongeluk in zijn blijven zitten. We horen er gesmoorde stemmen onder wegkomen en gegiechel, maar halverwege ontstaat er toch een soort consensus. Nonchalance en toewijding, dat zou het motto van deze cd kunnen zijn.

Meer horen?
Klik hier om van dit album de titeltrack 'East Of The Sun, West Of The Moon' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 7.11.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.