Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
November Music


November Music presenteert zichzelf als een festival voor moderne muziek. De ondertitel is niet voor niets 'Muziek van nu door de makers van nu'. Het festival richt zich daarbij op modern gecomponeerd, improvisatie en jazz. In deze vooruitblik richt ik me vooral op wat dit festival te bieden heeft voor de jazzliefhebber. Het lijkt erop dat die zich tijdens deze editie van November Music uitstekend zal vermaken!

En dat begint al direct op woensdagavond 5 november. Het openingsconcert in de Verkadefabriek wordt door niemand minder dan het Anouar Brahem Quartet verzorgd. Deze Tunesische ud-speler weet als geen ander de etnische muziek uit Noord-Afrika te vermengen met jazz. Het kwartet bestaat verder uit Khaled Yassine op darbouka en bendir (trommels), Björn Meyer op bas en Klaus Gesing op basklarinet. Voor wie zich wil voorbereiden is de cd 'The Astounding Eyes Of Rita' een aanrader.

Op donderdagavond 6 november is het tijd voor een bijzonder samenwerkingsverband tussen Valgeir Sigurdsson en Stian Westerhus met de Philharmonie Zuidnederland. Vooral het stuk van Westerhus dat hier in première gaat, 'The Redundance 40' voor gitaar en orkest, is interessant voor de jazzliefhebber. Westerhus bracht onlangs nog met Pale Horses 'Maelstrom' uit, een zinderende plaat waarbij de titel eigenlijk alles zegt over wat je kunt verwachten. Westerhus is verder bekend door zijn samenwerking met Nils Petter Molvaer en Supersilent.

Ook vrijdagavond 7 november biedt twee bijzondere concerten voor de jazzliefhebber, beiden ook in de Verkadefabriek. Het eerste is wederom een samenwerkingsproject en zoals vaak bij dit festival gaat het ook nu om een niet voor de hand liggende, maar spannende combinatie: het Franz von Chossy Quintet met Wu Wei. Naast Von Chossy op piano vinden we Jeffrey Bruinsma op viool, Jörg Brinkmann op cello, Alex Simu op klarinet en Yonga Sun op drums. Voorwaar geen alledaagse bezetting voor een jazzkwintet. In hun muziek horen we ook invloeden van moderne kamermuziek en wereldmuziek terug. En nu dus samen met Wu Wei, die een sheng bespeelt, een traditioneel Chinees mondorgel.

Het tweede concert die avond is voor The Bad Plus. In eerste instantie zouden zij een live-uitvoering verzorgen van hun eerder ook op cd opgenomen uitvoering van 'The Rite Of Spring' van Igor Stravinsky. Maar nu is er ruzie tussen de erven van Stravinsky en Sony, de platenmaatschappij, en gaat deze uitvoering helaas niet door. Maar niet getreurd: genieten wordt het sowieso van dit zeer dynamische Amerikaanse trio, met Ethan Iverson op piano, Reid Anderson op bas en David King op drums.

En dan zaterdag 8 november. Misschien wel de mooiste dag voor de jazzliefhebbers. Dat begint wat mij betreft al 's middags als het Arditti Quartet samen met sopraan Sarah Sun 'Pandora’s Box' van de New Yorkse avant-gardist, componist en altsaxofonist John Zorn speelt. Later op de middag nog het Marc Ribot Trio. Gitarist Marc Ribot, die we onder andere kennen van zijn intensieve samenwerking met diezelfde Zorn, komt hier met zijn eigen trio met Henry Grimes op bas en Chad Taylor op drums. Kenmerkend voor Ribot is dat hij zowel in de jazz als in de blues, rock en americana uitstekend zijn weg vindt.

Onder de naam 'Colours of Improvisation' staan zaterdagavond twee veelbelovende samenwerkingsverbanden in de Verkadefabriek. Marc Ribot deelt nu het podium met het onvolprezen strijkkwartet Zapp4 en The Bad Plus krijgt Anton Goudsmit op visite. Verder mogen we het trio van Tigran Hamasyan verwachten. Vorig jaar was deze Armeense Amerikaan artist in residence op Jazz Middelheim. Daar toonde hij zich een geweldige pianist die op een briljante wijze etnische muziek met jazz combineert.

Op zondag 9 november staat de Kunstmuziekroute gepland. Tussen 11.30 en 17.30 uur zijn er op diverse plaatsen in de binnenstad van Den Bosch concerten. Met een entreekaart van € 10,- stel je zelf je programma samen uit het aanbod, dat ook voor jazzliefhebbers interessant is, met concerten van Colin Stetson, Mark Feldman/Sylvie Courvoisier, Joris Roelofs/Mats Eilertsen en tot slot niemand minder dan Evan Parker, een van de pioniers van de free jazz. Hij treedt op met de Zweedse organist Sten Sandell.

Klik hier voor meer informatie.

Labels:

(Ben Taffijn, 13.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.