Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Muziektheater
New York, de kroegen en de jazz, een prachtige theaterpresentatie

'New York Round Midnight', zondag 19 oktober 2014, De Vorstin, Hilversum

In het niet al te verre verleden werden eveneens muzikale theaterproducties uitgevoerd, maar dan vooral door de vrije improvisatie-musici als Willem Breuker en Misha Mengelberg. De huidige productie 'New York Round Midnight' behandelt in het bijzonder de 'klassieke' jazzperiode van de jaren vijftig en zestig. De periode na het swingtijdperk. Dus de bebop, hardbop en souljazz, de jazz van Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Charles Mingus en Cannonball Adderley, om maar enkele grootheden te noemen.

Verteller Koen Schouten (voormalig jazzrecensent van de Volkskrant en thans een swingende baritonsaxofonist) loodst het publiek via befaamde nachtclubs – onder andere de Village Vanguard, Half Note en Red Rooster - door nachtelijk New York. Zijn verbale presentatie is lekker 'jazzy relaxed' en zijn informatie zuigt je de nachtclubs binnen, waarin de muziek van bovengenoemde muzikanten gespeeld wordt.

Op het podium staat een meer dan voortreffelijke band. Het is het puikje van de Nederlandse jazzmusici. Strakke arrangementen worden idem dito uitgevoerd en – het belangrijkste in de jazz – er wordt uitstekend en swingend gesoleerd. Het kan ook niet anders met een orkest dat bestaat uit altsaxofonist Rolf Delfos, tenorsaxofonisten Ben van den Dungen en Alexander Beets, trompettiste Ellister van der Molen, pianist Peter Beets, bassist Thomas Rolff en drummer Gijs Dijkhuizen.

Het repertoire omvatte jazzstandards als 'Take The "A" Train', 'A Night In Tunesia', 'You Better Git It In Your Soul' , 'Desafinado' en 'Caravan'. Naast het instrumentale aanstekelijke swingende vuurwerk was er ook ruimte voor de vocalen. Zangeres Deborah J. Carter en zanger Paul van Kessel droegen bij aan de New Yorkse jazzclubsfeer after midnight. Beide vocalisten bezitten een goede jazztiming en een warm stemgeluid. Zij maakten deze nachtelijke jazzkroegentocht meer dan compleet.

In Nederland heeft het snijden in de subsidies geleid tot een desastreuze teloorgang van jazzpodia en jazzclubs. De speelmogelijkheden voor jazzmuzikanten zijn daardoor tot een minimum beperkt. Daarom is deze theaterproductie een zeer lovenswaardig initiatief van de organisatoren - bedenkers en uitvoerders Alexander Beets en Ben van der Dungen - om de jazz voor een groot publiek in de theaters aantrekkelijk te maken. Deze prachtige voorstelling met schitterende jazzmuziek verdient ook een zeer groot publiek. Gaat dat zien en horen!

Klik hier voor een speellijst.

Labels:

(Jacques Los, 28.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.