Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Trommels in ceremonieel tenue

Circle Percussion met 'Big! Men! Drums!', zaterdag 4 oktober 2014, Theater De Molenberg, Delfzijl

Sinds het pionierswerk van componisten als Béla Bartók heeft percussiemuziek een vaste plek in de klassieke uitvoeringspraktijk gekregen. De naam van het Utrechtse Circle Percussion verwijst naar het eerste stuk dat destijds door dit gezelschap werd uitgevoerd, 'Circles' van Luciano Berio, in 1973. Inmiddels heeft de groep ook de 'klassieke' trommelmuziek van Japan omarmd, maar kenmerkend blijft dat Circle Percussion niet improviseert, doch uitgeschreven en gememoriseerde partituren speelt. Dat gebeurt uitermate strak en gedisciplineerd.

De voorstelling 'Big! Men! Drums!' heeft zelfs een ceremonieel, om niet te zeggen sacraal karakter. Theater is de band daarbij niet vreemd, het zijn vier visuele ventjes. Doorgaans staan de muzikanten wijdbeens, alsof ze hardrockgitaristje spelen. Ze gaan gekleed in functionele werkpakken en zien er uit alsof ze elke ochtend bij het krieken van de dag een uurtje tegen een berg oprennen. Niet zó raar: hun Japanse collega's houden er oefeningen op na die een commando-eenheid niet zouden misstaan. Het bespelen van de bijna twee meter hoge O Daiko-trommel is niet voor watjes weggelegd. In combinatie met de nauwelijks minder imponerende grote gong klonk die reus alsof het Laatste Oordeel nu toch echt niet lang meer op zich zal laten wachten.

Maar de slagwerkers kunnen ook minder macho uitpakken. Een nietig speeldoosje, dat even later aanspraak kreeg van Willem Jansens sansa (duimpiano), luidde de tweede helft in. Ook het tablastuk, waarin de bandir (een soort tamboerijn, zonder belletjes) en een contraptie van gestemde pvc buistrommels een rol speelden, had een contemplatief karakter. Waar donderende percussiegrooves vóór de pauze de toon hadden gezet, was er in de tweede helft meer ruimte voor het gebonden geluid van klankschalen en aangestreken bekkens.

Labels:

(Eddy Determeyer, 13.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.