Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Rhythmic Circus met stugge vering

'Feet Don’t Fail Me Now', vrijdag 10 oktober 2014, Theater Odeon, Zwolle

Uitgangspunt voor Rhythmic Circus, een groep jonge tapdansers uit Minneapolis, zijn nog wel de traditionele zwarte hoofers. Maar die invloed is vermengd met ballet, een vleugje flamenco, de discipline van de Ierse clog dancers, de rauwe extase van de grootsteedse straatdans en veel, heel veel musical-gehups.

Meteen al in het eerste nummer is duidelijk dat het meer om groepscreaties draait dan om individuele kwaliteiten. Al zijn er zeker verschillen tussen de dansers. Nick Bowman, baas en conceptbedenker, is de meest energieke, de meest aardse van het stel. Galen Higgins - klein, kilo of vijftig hooguit - draait de snelste pirouettes en qua sliding hoef je die niets meer te leren. Maar de choreografieën worden strak uitgevoerd waar dat de bedoeling is en de integratie met Root City, de zevenkoppige begeleidingsband, is voorbeeldig.

Er is humor wanneer drie artiesten een flitsende klapstoeldans uitvoeren en verbazing wanneer congaïst Aaron 'Heatbox' Heaton zich ontpopt tot een beatbox-sensatie zonder weerga. Een tongbrekende lick nog eens twee keer zo snel laten ratelen? Net zo makkelijk. Een stukkie achteruit rappen? Eitje. Een überfunky bas tevoorschijn toveren waar Marcus Miller zijn pork pie hat diep voort zou afnemen? You got it. Met behulp van loops laat hij zijn vocalen aanzwellen tot doo-wopkoortjes. Die 'Heatbox' Heaton is het meest complete eenmansorkest dat ik ooit zag en hoorde.

Toch heeft de aanpak een onbestemde zweem. Tap is altijd jazz-georiënteerd geweest, er was altijd een swingband die begeleidde. Welnu, wanneer Root City jazzy probeert te gaan swingen, valt het door de mand. Dan wordt het een parodie. De lichtelijk exotische funkrock van deze gasten veert een stuk stugger, geeft de dansers ook minder ruimte om echt los te swingen. Om het chauvinistisch uit te drukken: hier hebben we te maken met een poor man's versie van Nueva Manteca. Best een aardig idee, overigens: Manteca met een tap crew.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Eddy Determeyer, 14.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.