Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
De perfecte balans tussen muziek en tekst

Susanne Abbuehl, vrijdag 17 oktober 2014, Paradox, Tilburg

De muziek van Susanne Abbuehl staat haaks op de turbulente wereld om ons heen. Zowel bij de economische als de politieke ontwikkelingen en de hedendaagse internationale betrekkingen wijzigen standpunten met de snelheid van het licht. We leven met de waan van de dag, onbekend waarheen te laveren in onbekend en woelig water. De Zwitsers-Nederlandse zangeres vaart een vaste koers en is afkerig van vluchtigheid. Dit brengt met zich mee dat Susanne Abbuehl zelfs voor muzikale begrippen uiterst spaarzaam is met het uitbrengen van nieuw materiaal. De in Paradox gepresenteerde cd 'The Gift' volgt maar liefst zeven jaar op het voorafgaande 'Compass'. In de ogen van Abbuehl is presentatie een relatief begrip. Haar podiumuitstraling is integer en ontdaan van alle opsmuk en haar repertoirekeuze van de avond bestaat uit oud en nieuw materiaal. De muziek is wars van elk effectbejag, zeer oorspronkelijk, kunstzinnig en stelt eisen aan het doorzettingsvermogen en het gevoelige oor.

In een artistieke, minimalistische en instrumentele structuur wordt verlangen en eenzaamheid omarmt. De basis wordt gevormd door het subtiele improviserend vermogen en de latente swing van het gehele ensemble. Deze collectieve atmosfeer draagt bij aan het brengen van verhalende muziek. Voor Susanne Abbuehl is de poëzie van Emily Dickinson en in mindere mate van Emily Bronte en Sara Teasdale de leidraad voor haar muziek. Meestal is de zangeres zelf verantwoordelijk voor de muzikale composities, aangevuld met Carla Bley's 'All Indian Radio' en het macabere 'A Call For Demons' van Sun Ra.

De zangkunsten van Abbuehl laten zich niet kenmerken door overbodige virtuositeit, maar door het streven naar optimale zeggingskracht, noot voor noot, voorzien van onderhuidse vreugde of sluimerend verlangen. Het is de stem met de menselijke touch. Tot haar stemattributen behoren deels gezongen, gevocaliseerde of geproclameerde emoties. Deze worden als oprechte interpretaties - donker of broeierig, dan weer hoog en broos - voor het voetlicht gebracht.

De flugelhorn van Matthieu Michel biedt een weldadige tweede stem en de percussie van Olavi Louhivuori is zowel gevoelig als mild provocatief. De muzikale steun van pianist Wolfert Brederode is een onmiskenbare drager van het mysterieuze geluid. Zijn vele kortstondige intermezzo's sluiten naadloos aan bij Abbuehls stem en de onvoorziene 'gestolen' solo aan het begin van het optreden is een parel van romantische lyriek.

Tijdens deze avond ontstaat niet alleen de perfecte balans tussen muziek en tekst. De vocalen van Susanne Abbuehl zijn in combinatie met het instrumentale immers veel meer dan de som der delen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 22.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.