Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
De creatieve spanning van het Kairos 4tet

vrijdag 24 oktober 2014, Paradox, Tilburg

Paradox had deze vrijdag wederom een jazzkwartet van formaat op het podium staan. Ditmaal ging het om het Kairos 4tet, een van de belangrijkste nieuwe jazzformaties uit het Verenigd Koninkrijk, dat opereert op het snijvlak van jazz en klassiek. Drie albums hebben ze inmiddels op hun naam staan en afgelopen vrijdagavond kwamen de hoogtepunten van die jaren voorbij, aangevuld met enkele nieuwe nummers.

Adam Waldman, de leider van het kwartet en tevens de componist van de nummers, was overduidelijk - maar zeker niet opdringerig - aanwezig op tenorsax, maar vooral op sopraansax. Hij is een lyrische saxofonist, die op een doordachte wijze jazz vermengt met folkinvloeden en wereldmuziek. Hij doet soms wel wat denken aan Garbarek, alleen wat intenser. Waar Garbarek excelleert in lange lijnen, daar blaast Waldmann meer staccato.

Het levert regelmatig mooie combinaties op met het pianospel van Ivo Neame. Hij is eveneens in staat om meerdere stijlen moeiteloos met elkaar te verbinden. Op het ene moment ondersteunt hij Waldmann met spaarzame akkoorden, om vervolgens de solorol over te pakken. Maar waar Waldmann voor een duidelijke lyrische melodie kiest, kiest Neame ervoor om een kleurrijke klankwereld neer te zetten waarin slechts spaarzaam de melodie terugkomt.

Hierdoor ontstaat er een creatieve spanning, die de muziek van dit kwartet boeiend maakt en doet balanceren tussen lyrische, Scandinavisch aandoende jazz enerzijds en meer ongestructureerde improvisatie anderzijds. Jasper Høiby op bas en Jon Scott op drums zorgen er vervolgens mede voor dat het kwartet als een hechte eenheid klinkt. Maar Høiby en Scott doen zeker meer dan adequaat begeleiden. Mooi is bijvoorbeeld het samenspel in 'We Go Again', een nieuwe track van het kwartet, waarin Høiby meerdere keren heel creatief ingrijpt in de solo van Scott om zo tot een bijzonder duet te komen.

Labels:

(Ben Taffijn, 31.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.