Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Cultuurschip Thor brengt gloedvolle jazz

Marnix Busstra Band, donderdag 25 september 2014, Cultuurschip Thor, Zwolle

De Marnix Busstra Band bracht in Zwolle nieuw repertoire voor hun binnenkort op te nemen tweede cd. Geïnspireerd door de sfeervolle en zeer goed klinkende ruimte op cultuurschip Thor van eigenaar pianist/arrangeur Rik Elings werd het publiek getrakteerd op fijnzinnige composities van de bandleider, vertolkt door een frivool spelend viertal jazzmusici. Dit als opmaat in de serie 'Starr Jazz'.

Het was eigenlijk een live-repetitie van de nieuwe stukken, die bijna allemaal zo direct opgenomen hadden kunnen worden. Slechts één nummer, 'Earth Tone' kwam van de cd 'Sync Dreams'. Soms was er bij enkele nummers nog wat onduidelijkheid in de vorm, maar nergens vloog het uit de bocht, je kon als het ware de concentratie van de muzikanten voelen.

Opvallend was de zeer prominente rol van Rembrandt Frerichs op piano, duidelijk in zijn element, met veel fantasie en techniek. De ritmesectie was zowel steady - Arnold Dooyeweerd op bas - als subtiel en groovy - Pieter Bast op drums.

Naast gitaar speelde Busstra ook synthgitaar en bouzouki, mooi in de klankkleur, maar nog wat voorzichtig uitgevoerd. Met onwillekeurig referenties aan het Metheny/Meldau-kwartet. Pas in het laatste nummer zette Busstra zijn natuurlijke bescheidenheid aan de kant met een heftige gitaarsolo, met veel power en effect.

De smaakmaker was echter Frerichs. De pianist voelde zich zichtbaar op zijn gemak, begeleidde subtiel en verrassend en improviseerde klein en minimalistisch, maar ook groots en ritmisch complex.

Een sterke opening van deze nieuwe concertserie, die veel belooft voor de komende concerten.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Geert Topper, 3.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.