Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Traeben – 'Looking At The Storm' (Jarr, 2014)

Opname: 20-21 oktober 2013

'Looking At The Storm' is de derde cd van het Nederlands/Deense jazzkwartet Traeben. Het kwartet bestaat uit tenorsaxofonist Søren Ballegaard, gitarist Jens Larsen, bassist Olaf Meijer en drummer Haye Jellema. De nummers op het nieuwe album zijn allemaal eigen composities, zeven van de hand van Larsen en twee van Meijer. Mede daardoor is het een coherent album geworden met voor het merendeel rustige, zeer melodieuze ballads en een drietal meer uptempo nummers.

Er wordt hecht gemusiceerd door vier musici die goed op elkaar ingespeeld zijn, waarbij de lead vooral bij Ballegaard en Larsen ligt en Meijer en Jellema een prima ritmesectie vormen. Maar het is toch vooral het eerstgenoemde duo dat deze cd interessant maakt.

Ballegaard heeft een warme, fluweelzachte toon met een ietwat melancholieke ondertoon. Vooral in de ballads komt hij dan ook uitstekend uit de verf. Maar het is Larsen die juist in deze nummers de broodnodige spanning brengt en voor de nodige weerhaakjes zorgt. Daardoor worden de pakkende melodieën nergens té mooi, té gepolijst. Juist door het feit dat Larsens gitaarspel sterk leunt op riffs die we normaal gesproken meer met het rockidioom associëren dan met jazz én hij uitgebreid gebruik maakt van distortion, krijgt deze cd meer volume.

In de uptempo nummers 'Do You Think They’re Any Good?', 'Better Than The Other One' en 'No' komen de kwaliteiten van Larsen nog beter uit de verf. Spannende, sterk op de rock georiënteerde solo's zetten hier de toon. Het giert, jankt en swingt. Maar ook Ballegaard laat zich hier niet onbetuigd en zet een paar krachtige solo's neer.

Het nummer 'No' bijvoorbeeld. De track begint met Larsen solo, gitaar met distortion. Een rustig, verkennend begin, heel sfeervol. De andere bandleden sluiten aan. De bas en drums goed ondersteunend en de tenorsax met een intens gespeelde melodielijn, bijna breekbaar. En dan de gitaarsolo! Dit is intense rock met prachtige, heldere riffs, ingebed in het opzwepende ritme van drums en bas. Als de sax zich er dan weer bijvoegt en de melodie overneemt, komt het nummer tot volle bloei. Stil blijven zitten lukt dan eenvoudig niet meer. Of luister naar de openingstrack 'Do You Think They’re Any Good?'. Ook hier levert het hechte samenspel tussen de heren een serie spannende momenten op. Vooral de schurende saxsolo van Ballegaard levert vuurwerk.

Al met al is het een bijzonder album geworden, dat erom vraagt vaak beluisterd te worden.

Deze recensie verschijnt ook op
Nieuwe Noten.

Meer horen?
Klik hier voor een preview van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 27.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.