Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Thelonious Monk - 'Jackie-ing' (Nederlands Jazzarchief, 2014)

Opname: 15 april & 20 mei 1961

De Europese tournee van pianist en componist Thelonious Monk in 1961 bleek van doorslaggevend belang voor zijn verdere carrière. Dat hij hier overal volle zalen trok, bleef in Amerika niet onopgemerkt: bij zowel RCA Victor als Columbia werden plannen gesmeed, de High Priest of Bop binnen te halen. Columbia won de race en zo maakte Monk vanaf 1962 voor dat label albums, tegen een voorschot van $10.000 per stuk.

Eerder verschenen er registraties van concerten in Scandinavië, Frankrijk en Italië, en nu zijn de opnamen die impresario Lou van Rees in het Amsterdamse Concertgebouw liet maken op de markt gebracht. We horen Monk hier in volle glorie. De band is een eenheid, iedereen denkt en handelt Monks. Zijn latere meer precieuze Columbia-opnamen ontberen dat heilige vuur dat het energieke en avontuurlijke 'Well You Needn’t' kenmerken.

Dit is een belangrijke release van het Nederlands Jazzarchief, in een al even voorbeeldige reeks gedocumenteerde nachtconcerten in de Amsterdamse muziektempel. De Concertgebouw-registraties worden aangevuld met een aantal tracks die het kwartet een maand eerder in de Bussumse Irene Studio vastlegde.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding hierboven om een nummer te zien dat het Thelonious Monk Quartet op zaterdag 15 april 1961 opnam in Bussum: 'Rhythm-a-Ning'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 13.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.