Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Pieter Bast E.S.P. Quintet – 'Midnight Song' (BuzzMusic, 2014)

Opname: 19/20 december 2013

Het E.S.P Quintet is gegroeid vanuit het idee van Bast om te komen tot een Europees oeuvre voor jazzmusici. Vandaar de afkorting: E.S.P. staat voor European Standards Project. En na diverse concerten is er nu de cd 'Midnight Song', met eigen werk van vooral Pieter Bast en Bert Lochs.

Dit kwintet valt direct op doordat er gekozen is voor twee koperblazers: trompet en trombone, respectievelijk Bert Lochs en Michael Rörby, naast de ritmesectie bestaande uit Paul Maassen op Fender Rhodes en synthesizer, Jasper Somsen op contrabas en Pieter Bast op drums. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van elektronica. Goed overigens om weer eens een trombone zo'n grote rol te horen spelen. Dat gebeurt voor mijn gevoel te weinig in de moderne jazz.

Ja, en dan de muziek. Die is lyrisch, melodieus en doet mij, ook al gaat het hier om een kwintet, bij tijd en wijle ook denken aan de onvervalste bigbandswing. Het werken met twee koperblazers en de wijze van arrangeren draagt hier ook zeker aan bij. De wijze waarop de trompet en trombone elkaar aanvullen dan wel versterken is bij dit kwintet duidelijk origineel te noemen. Neem bijvoorbeeld 'Kind Of Red', waarbij de trompet de melodie speelt en de trombone verrassende accenten plaatst ter ondersteuning, waardoor er een bijzondere verwevenheid ontstaat. Een sterk nummer met een mooie jazzrock-achtige groove.

Dat deze band kan swingen, bewijst hij ook in andere nummers. Bijvoorbeeld in 'Unicycle', een nummer gecomponeerd door Somsen. Ook hier weer een pakkende melodie en een vette groove. In eerste instantie geblazen door de beide blazers gezamelijk, ondersteund door de Fender Rhodes. Invloeden uit zowel de swing als de rock klinken hierin door. De beide solo's die volgen van respectievelijk Lochs op trompet en Rörby op trombone zijn statements die het nummer nog krachtiger laten swingen.

En dan hebben we nog het prachtige, gevoelige 'House Of Silence', dat Pieter Bast schreef na twee sterfgevallen in zijn vriendenkring. Alle muzikanten krijgen de kans om op eigen wijze met hun solo's te schitteren, heel subtiel ondersteund door met name de elektronica. En 'Oh Lord, Please Let Me In', met Bast voor de hemelpoort. De beide blazers starten met een gospeltune, een mooie slepende melodie ontstaat. Met prachtige loopjes op de Rhodes. En ook hier weer die originele onderlinge verwevenheid van de blazers. En wat schuurt die trombone lekker. Gewoon een heerlijk nummer.

Of Pieter Bast gaat slagen in zijn streven om een Europees songbook op te bouwen is natuurlijk afwachten. Een aantal nummers van deze cd zou daar in ieder geval goed in passen. Dus beste muzikanten: zet ze op het repertoire!

Deze recensie verscheen ook op
Nieuwe Noten.

Labels:

(Ben Taffijn, 15.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.