Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Phronesis – 'Life To Everything' (Edition, 2014)

Opname: 16/17 november 2013

Phronesis was een van de hoogtepunten van het afgelopen Jazz Middelheim-festival. Het trio rond de Deense bassist Jasper Hoiby zette een prachtige, opzwepende show neer om nog lang van na te genieten. Dat nagenieten kan overigens prima met het beluisteren van 'Life To Everything', een cd met liveopnamen uit The Cockpit in Londen. Ook hier schitteren Noiby, drummer Anton Eger uit Zweden en pianist Ivo Neame uit het Verenigd Koninkrijk.

Opvallend aan Phronesis is het geweldige samenspel van de drie heren. Het gaat hierbij duidelijk niet om een klassiek pianotrio, waar de bas en drums er meestal vooral zijn om de pianist te ondersteunen. Hier overheerst niemand, iedereen krijgt de ruimte om te schitteren. Dat het daarmee geen onsamenhangend geheel wordt, is de grote kwaliteit van dit trio.

Een mooi voorbeeld van de werkwijze van Phronesis is het derde nummer van het album, 'Behind Bars'. Hoiby begint met een ritmische bassolo waarin de melodie wordt verkend, maar tegelijkertijd het klinkt het alsof hij het nog niet helemaal zeker weet. Pas als drums en piano er vervolgens bijkomen komt de melodie tot leven, als een bloem die opengaat. En hier is dan het eerste element dat typisch is voor Phronesis: ogenschijnlijk simpele melodieën, die zich direct vastzetten in je hoofd. Die prachtige, vaak bijna klassiek aandoende melodietjes zijn meestal het werk van Neame.

En net als je dan lekker in zo'n melofie zit, wordt het verstoord, met name door de korte, krachtige en soms zelfs wat agressief aandoende drumfills van Eger. Nooit voor lang, de melodie komt weer terug, maar het is net genoeg om het spannend te houden, om de sleur van het mooie te doorbreken. En om die spanning draait het, dat is het andere kenmerk van de muziek van Phronesis. Het constant aftasten van elkaars positie in het geheel. Een gevolg van het feit dat er in dit trio geen allesbepalende leiding is.

Vergelijkbare voorbeelden zijn bijvoorbeeld 'Phraternal', met een melodieuze en rustige inzet, waarbij piano, bas en drums op ingetogen wijze met elkaar vervlochten worden tot één prachtig geheel. Of het nummer 'Wings 2 The Mind', waarin tijdens een geweldige drumsolo piano en bas iedere keer kort het melodietje terugpakken om aan het eind in een overdonderend samenspel te belanden.

Het citaat van Plato op de achterkant van het boekje maakt Phronesis wat mij betreft dus volledig waar: "Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination and life to everything." Al met al zeker een van de beste jazzplaten van 2014.

Deze recensie verschijnt ook op
Nieuwe Noten.

Meer horen?
Klik hier voor een preview van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 3.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.