Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
The Noo Ones – 'Nieuwe Haring' (Strotbrock, 2014)

Opname: 8/9 november 2013

Dit is een merkwaardig, nauwelijks te classificeren bandje. Initiatiefnemer Klaas Hekman (bassaxofoon, fluit, piccolo, shakuhachi) verzamelde vijf muzikanten uit evenzoveel windstreken en produceerde iets dat je met kamer-improvisatiemuziek zou kunnen aanduiden.

Met een instrumentarium dat je zelfs in een droom niet had kunnen bedenken (shakuhachi, viool, steelgitaar, gitaar, sheng en percussie) is droommuziek gecreëerd. 'Qu Qi' en 'Todi Suite' zijn in dit verband ontregelende composities. 'Riffin’', van Joost Buis, lijkt nog het meest op jazz as we know it. Maar nummers als 'Waracuma' (voorzichtige stappen in de mist, met opschrikkend wild – vogels?) en 'Jogging Blue Chief' (de Fabulous Freak Brothers in de Superchief, op weg van Rotterdam naar New Dehli) leveren niet bepaald de grondstoffen voor de chocoladeproductie.

Wu Wei speelt zijn 'Solo For Sheng' en laat horen dat je met dat instrument - een soort Chinees mondorgel - hoger en puurder kunt raken dan met de gangbare Europese mondharmonica. Het klinkt als een mini-orgel en zijn techniek stelt hem in staat frasen van ongehoorde lengte te spelen. Het titelnummer 'Nieuwe Haring' van de leider, tenslotte, is een charmant, niet thuis te brengen kinderliedje voor alle leeftijden.

Meer horen?
Op de
website van The Noo Ones kun je twee tracks van dit album beluisteren: 'Nieuwe Haring' en 'Qu Qi'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 16.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.