Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Luc Ex' Assemblée – 'Luc Ex’ Assemblée' (Red Note, 2014)

Opname: november 2013

Best een aardig idee: twee tenorsaxofonisten naast elkaar zetten die qua concept niet zo gek veel van elkaar verschillen. Basgitarist Luc Ex nodigde Ab Baars en Ingrid Laubrock voor zijn Assemblée uit en de contrasten zijn in het eerste nummer 'L’Assemblage' inderdaad miniem. Laubrock neigt meer naar korte, kleinere noten, terwijl Baars grotere bogen speelt en wat meer extase in zijn spel toelaat. Ze klinken hier als twee hondjes die aan elkaar snuffelen. Elders, in 'Expanding For Aye', laat Baars zich op z'n Aylerst horen, maar in bijvoorbeeld 'The Unexpected Death Of A Fortune-teller' is het unisono geluid van de saxen mooi puur. De vorm van dit stuk zou je nog het best met 'vertellend' kunnen kenschetsen.

Op wie Luc Ex nog altijd met punkmuziek associeert zal dit album wellicht een tamme indruk maken. "?Zajj Siht Si" vraagt de leider zich in nummertje 3 af en ik ben geneigd daar met "Sey" op te antwoorden (waarbij aangetekend moet worden, dat het niet 'zajj' maar 'zzaj' is). In 'When The Demiurge Looks In The Mirror' houdt Hamid Drake zijn drumwerk mooi klein; het stuk levert een peinzend moment voor de saxen op. 'The Road' begint abstract; gedurende de tweede helft ontvouwt het thema zich als en bloem. Een stekellelie, zo te horen.

Meer horen?
Klik hier om te luisteren naar de volgende tracks van dit album: 'L’Assemblage', 'The Unexpected Death Of A Fortune-teller', 'Zajj Siht Si' en 'Primates Travel By Train'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 28.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.