Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Daan Kleijn – 'Trio' (eigen beheer, 2013)

Opname: april 2013

Kleijn houdt het klein, zou het motto van deze cd kunnen zijn. Het trio van gitarist Daan Kleijn – met Tobias Nijboer op bas en Joost van Schaik op drums - is er niet op uit de burger met vlammend vuurwerk te epateren. Het vuur zit hier van binnen, als bij een hardnekkige heidebrand.

Kleijn is een grote balladeer. Zo'n 'Star Crossed Lovers' uit 'Such Sweet Thunder', de Shakespeare Suite van Duke Ellington en Billy Strayhorn, dat hoor je gewoon veel te weinig live. Een schitterende ballad. Het arrangement hier is simpel, maar doeltreffend. Geen noot is overbodig. Dat valt het meest op: Daan Kleijns trefzekere aanslag, de zorgvuldige wijze waarop zijn noten vorm en gewicht krijgen.

Het openingsstuk 'Drie Kleuren' zou kunnen slaan op de drie componenten van het combo. Drie lagen, zo zou je de eenvoudige, maar pakkende compositie ook kunnen karakteriseren. De gitaar, zoals die comfortabel ingebed is in de baslaag en het hoge sissen van de brushes.

Wanneer je Wes Montgomery's oktavenspel terughoort in de vlotte blues 'Charlie', is dat geen kwestie van domme na-aperij. Eerder het gebruiken van een stijlelement dat je nu eenmaal tot je beschikking hebt. De traditie is bij Daan Kleijn in goede handen.

Meer horen?
Klik hier voor geluidsfragmenten van drie tracks van dit album: 'So In Love', 'Drie Kleuren' en 'Charlie'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 5.10.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.