Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Lp
Brötzmann / Adasiewicz / Edwards / Noble – 'Mental Shake' (OTOroku, 2014)

Opname: 12 augustus 2013

Met John Edwards op bas en Steve Noble op drums heeft saxofonist Peter Brötzmann een van de meest vruchtbare kleine groepen uit zijn carrière gevonden. De toevoeging van de Amerikaanse vibrafonist Jason Adasiewicz is op papier verbazend, maar werkt in de praktijk wonderwel. Hoewel Brötzmann scheurt en schreeuwt, is het duidelijk dat hij door Adasiewicz' spel uitgedaagd wordt om een meer lyrische kant van zijn muzikale palet te tonen.

Ditzelfde geldt voor de ritmesectie. Edwards en Noble zijn twee van de best op elkaar ingespeelde muzikanten in de jazzwereld, maar hun samenspel is niet zo massief dat er geen ruimte is voor buitenstaanders. De toevoeging van Adasiewicz' akkoorden kleurt Noble's polyritmes, terwijl Edwards' onderaardse bas de stuwende werking van de muziek versterkt.

Met twee plaatvullende opnamen is 'Mental Shake' een typische freejazz-opname, waarin lengte en aandachtsboog incidenteel lijken en bovendien ondergeschikt zijn aan de algehele drang tot musiceren. Toch is het tegendeel waar: zeker naar Brötzmanns maatstaven is 'Mental Shake' een vriendelijke, open en zeer weinig macho plaat. Op kant B wordt even flink gescheurd, maar verder laat de heldentenor van weleer zich ditmaal eerder kennen als een cirkelende derwisj dan als een Teutoonse blaaskapel. Dit maakt dat 'Mental Shake', hoewel niet essentieel, een interessante toevoeging en goede inleiding in het oeuvre van Peter Brötzmann is.

Meer horen?
Klik hier om een uitgebreid fragment van dit album te beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 27.9.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.