Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Tableau de la troupe veelbelovend

Sessie o.l.v. Diederik Idema, dinsdag 9 september 2014, De Smederij, Groningen

Tableau de la Troupe had de naam kunnen zijn van deze tweede Smederij-sessie van het seizoen 2014-15. Want de eerstejaars studenten van het Prins Claus conservatorium waren in groten getale op komen draven om kunnen en kunsten te vertonen. Normaal gesproken kent toetsenspeler en sessieleider Diederik Idema de namen van alle muzikanten binnen een straal van 150 kilometer van Tuinstraat 2-4 en van de meesten van daarbuiten. Maar nu moest hij zich bij het aankondigen van de solisten toch regelmatig naar de betreffende artiest buigen: "Michael? Ah, Michal – from Poland." Kort en goed: dat belooft wat voor het komende jaar. Want genoemde Michal Nienadowski bijvoorbeeld is een uitzonderlijk vormvaste en zelfbewuste basgitarist, die zijn Jaco kent en niet bang is voor het hoog. En zo klinkt rapper MC Slow Motion, zijn naam ten spijt, als een Eddie Jefferson on speed.

De jongelui kozen wijselijk niet voor een nummer als 'Ah-Leu-Cha', maar opteerden voor een funky bluesje, waardoor iedereen gegarandeerd binnen een half chorus in de groove belandde. Je aandacht werd getrokken door iets dat ritmisch tegen je hand tikte – om te ontdekken dat het je eigen linkerbeen was. Gorgelend zocht altsaxofonist Rafael Lima de stratosfeer op. Zijn fenomenale instrumentbeheersing garandeerde climax na stralende climax. Vanuit het publiek sprongen nu verschillende vocalisten om beurten in het spotlight. Een grote baardige Rus (Fin?) trok de aandacht met een free form scat verhaal, waarin ik de slogan 'Nylons dragen, ook in de zomer' meende te detecteren. Vermoedelijk dus Rus noch Fin, maar gewoon Knoalster.

Van de oudgedienden viel saxofonist Laurens Blinxma op. Voor de gelegenheid had hij zijn vertrouwde alt en sopraan thuisgelaten en een bariton omgegord, waarmee hij het gebodene van een romig vet randje voorzag. Tenorsaxofonist Harry van der Laan blies een vestzaksolo in 'I Can’t Give You Anything But Love', een mooi, goed gearticuleerd Zeer Klein Verhaal. Zangeres Renske de Boer verraste door ook solo's te fluiten – echte improvisaties. Met haar theatrale mogelijkheden zou zij misschien meer torch songs moeten zingen. Doch haar begeleiders hadden dinsdag meer goesting in funky jams. In 'Strasbourg St. Denis' was het zestal een lekker scherp funkbandje, met gitarist Joost van der Beek die afwisselend pijnlijk hoog en uitbundig juichend soleerde. Geschift, die gast en goed ook. Een blues werd finaal uit haar voegen gespeeld, zodat niemand verbaasd was dat ze uiteindelijk als 'All Blues' op haar pootjes terechtkwam. En dit was nog maar het begin.

Labels:

(Eddy Determeyer, 21.9.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.