Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Lekker hossen en hi-de-hoën

Gallowstreet Brass Band & Broken Brass Ensemble, zondag 31 augustus 2014, Noorderzon, Groningen

Zoiets verzin je niet. Midden in het traditionele New Orleans-nummer 'Fly Away', als het Broken Brass Ensemble het publiek zover heeft gekregen dat het al voorzichtig in de benen en de heupen gaat, vliegt de traumaheli van het Universitair Medisch Centrum Groningen over. Het is al donker, maar de verlichting van het festivalterrein flitst op in de rotorschijf.

Twee brassbands sloten het Noorderzon Festival af, dat in anderhalve week ruim 130.000 bezoekers naar het Noorderplantsoen lokte. De Gallowstreet Brass Band heeft zich laten inspireren door orkesten als Fanfare Ciocarlia, is dus Balkan-georiënteerd. De beat is op de een en de drie, dat host lekker weg. De heren uit de Galgenstraat zijn ook niet vies van een stukkie disco, wat dat betreft speelt de tuba van Peter Keijsers een doorslaggevende, om niet te zeggen dwingende rol. Ook in visueel opzicht steekt hij eruit. Als Jheronimus Bosch vijfhonderd jaar later had geleefd, had hij de muzikant en zijn toeter zeker in zijn atelier genood. Hoe dan ook, de band krijgt het publiek wel aan het dansen. Dansen, dat wil anno 2014 zeggen dat iedereen met zijn c.q. haar handen omhoog staat te wiegen, en dan liefst zo gelijk als zeewier, of een exercitiepeloton.

Zeker zo strak speelt het Broken Brass Ensemble. Maar voor de Friezen lijkt Troy 'Trombone Shorty' Andrews eerder een bron dan de bruiloftsorkesten uit de Balkan. Hier worden meer jazzy solo's gespeeld en de arrangementjes zijn ook inventiever. Dat wil niet zeggen dat deze in vestjes en stropdassen gestoken jongelui géén crowdpleasers zijn. Ook hier is de bas(trommel), gehanteerd door Pieterklaas de Groot, van doorslaggevend belang. Maar BBE schrikt er niet voor terug om stokoude standards als het al genoemde 'Fly Away' en 'St. James Infirmary' in een fris funkfrakje te steken. En dan interpoleren ze ook nog eens Cab Calloways 'Minnie The Moocher' in dat laatste opus, zodat de hi-de-hi-de-ho's uit tienduizend kelen het zwerk ingingen. Gekker moet het niet worden.

Labels:

(Eddy Determeyer, 12.9.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.