Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert / Jazztube
Rudimentaire ratjetoe

Tchip Hopzz, zondagochtend 21 september 2014, Cantina, Groningen

Tchip Hopzz is zo'n bandje dat uit de Groninger underground zijn kopje heeft opgestoken en, zoals een rechtgeaard ondergronds groepje betaamt, slechts 's nachts gedijt. En zo was het toonaangevende plaatselijke muziekhol in de nacht van zaterdag op zondag tot de nok gevuld met jongelui die het met eigen ogen en oren mee wilden maken. Wat heet: zo druk had ik het hier nog niet eerder meegemaakt – het publiek moest in dichtste bolstapeling plaatsnemen en ademhalen werd ineens een luxe.

Tchip Hopzz is een internationale aangelegenheid: de Duitse vocaliste Helene Richter heeft zich omringd met muzikanten uit Kameroen, Nederland, Letland en Denemarken. Zo divers als het personeel is, zo gevarieerd ook is het bronnenmateriaal. We treffen hier een ratjetoe aan van free jazz, singer-songwritergedoe, soundscapes en niet nader gedefinieerde kliekjes. De composities wekken de indruk dat de steigers in een vroeg stadium verwijderd zijn. Een songtekst kan zich bijvoorbeeld beperken tot de mededeling 'Life On The Screen/A Screen Life'. Maar dat rudimentaire materiaal geeft de muzikanten alle gelegenheid lekker loos te gaan. Daarbij is het drumwerk van Lav Kovac zo strak en onverstoorbaar als een locomotief. In een enkel nummer liepen er vijf ritmen onbekommerd door elkaar, maar dat was een uitzondering.

De muzikanten werden uitgelicht door Dimitra, wier lightshow bestond uit een projector die door een groen vel plastic scheen dat door de kunstenares handmatig in beweging werd gehouden. Bovendien had ze twintig centimeter verderop bij wijze van discobal een handspiegel aan het plafond opgehangen die eveneens van tijd tot tijd een zwieper kreeg. Geen wonder dus dat gitarist Jorrit Westerhof, de belangrijkste solist van de groep, met enige regelmaat leviteerde in zijn pogingen een ruimtewandeling te evoceren. Het laatste nummer bleek daadwerkelijk 'A Walk Through The Universe' te heten. Zijn onbesuisde bijdragen resulteerden erin dat zijn brilletje tweemaal het publiek inzeilde. Na elk optreden van Tchip Hopzz, zo vertelde de toonkunstenaar na afloop, moet de bril naar de opticien om de pootjes weer in het gareel te krijgen.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om Tchip Hopzz aan het werk te zien tijdens een eerder optreden in Cantina op 13 december 2013. Je hoort 'Dancing Bird'.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 23.9.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.