Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Humor, drama en lichtvoetigheid bij Oliver's Cinema

zaterdag 6 september 2014, Paradox, Tilburg

Er zullen veel mensen zijn die een eenzijdig beeld van een accordeon hebben. Dat is ze ook niet kwalijk te nemen, want zo heel erg geïntegreerd in de jazz is het instrument niet. We kennen ze vaak alleen van ouderwetse walsen en circusachtige deuntjes. En zo dacht in eerste instantie ook Eric Vloeimans. Hij vond het geluid vroeger kitscherig en weinig diepgang hebben. Maar, zoals hij zelf zegt, smaken en meningen veranderen. Tijdens zijn muzikale omzwervingen in Belgïe kwam hij accordeonist Tuur Florizoone tegen en raakte betoverd door diens prachtige improvisaties. De ontmoeting bleek een schot in de roos. Als duo hebben ze inmiddels een lange reeks zeer succesvolle concerten achter de rug. Later completeerde cellist Jörg Brinkmann het trio.

Brinkmann is een chique muzikant zonder opsmuk die de cello in al zijn glorie naar voren laat komen. Hij bespeelt het als een swingende bas, bestrijkt het als een warme viool en deinst niet terug voor elektronische versterking. Daarnaast is zijn muzikale inhoudelijkheid van een uitzonderlijk niveau. Hij laat Florizoone en Vloeimans samenkomen als een stevig baken en zijn melodieuze overpeinzingen maken de groepsvirtuositeit compleet. Florizoone heeft een intens gevoel voor drama, wat in zijn improvisaties op indringende wijze tot uiting komt. Zonder het te overdrijven is hij uitermate doeltreffend in zijn beschouwingen.

De muziek van Oliver's Cinema is te omschrijven als filmisch, verhalend en lyrisch. En jawel, trompet en accordeon kunnen zeker samen. Door de zwoele, omfloerste klanken van Vloeimans en het feit dat Florizoone een zodanige controle heeft over zijn instrument dat de tonen niet scherp, maar rond en diep zijn. Volgens Vloeimans was de ontmoeting met Florizoone er een als met een broer. En die herkenning is terug te horen in hun samenklanken. Ze begrijpen elkaar. De duetten waren dan ook bijzonder fraai, soms met een komische ondertoon.

Alle drie schreven ze muziek voor dit project met een nogal uiteenlopende thematiek. Zo schreef Florizoone het lichtvoetige 'L’Amour des Moules' voor een documentaire over mosselen en het serieuze 'Kwaheri' naar aanleiding van de 50 jarige dekolonisatie van Congo. Brinkmann schreef naast het gevoelige en melodieuze 'Prince Henri' ook 'Valse au Chocolat', waarin gezamenlijk gefloten werd. Van de hand van Vloeimans was onder meer het Oosters getinte 'Imagening' en het beschouwende 'Hemel', over de bedevaarttrein van Nederland naar Lourdes. Het trio wist het publiek nog eens extra in het hart te raken met het melancholische 'Cinema Paradiso' op muziek van Andrea Morricone, de zoon van de welbekende Ennio.

Het was een goed idee van programmeur Bartho van Straaten om met dit trio het startschot te geven voor een veelbelovend concertseizoen in het Tilburgse Paradox. Oliver's Cinema zorgde voor een vol huis met een superenthousiast publiek. De sfeer was zoals vanouds fantastisch, de interactie met de muzikanten groot en dat leidde weer tot mooie verhalen en hilarische momenten.

Klik hier voor foto's van dit concert door Monique van der Lint.

Op donderdag 2 oktober is Eric Vloeimans' Oliver's Cinema te zien in De Lindenberg, Nijmegen.

Labels:

(Donata van de Ven, 15.9.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.