Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd's
Bas Bulteel Trio – 'Coming Home' (W.E.R.F., 2014)
Opname: augustus 2013
Christoph Erbstösser Trio – 'Alma' (W.E.R.F., 2014)
Opname: 2013
Jan de Haas Vibes Quartet – 'Dreams Ago' (W.E.R.F., 2014)
Opname: 2014

Wanneer je 'Dreams Ago' van Jan de Haas beschouwt als een pianotrio waar de vibrafoon van de leider gastvrij onderdak heeft gevonden, hebben we hier met drie van die trio's van doen. Het meest traditioneel is 'Coming Home' van Bas Bulteel. Bulteel past in de lijn Hank Jones-Bill Evans. Qua afwerking is hij misschien wat minder verfijnd dan we van genoemde reuzen gewend zijn, maar met stukken als 'Desert View' en 'Scène 7' heeft hij in ieder geval catchy composities geleverd. Bassist Bart Denolf heeft de neiging op de 1 en de 3 te blijven hangen. Dat kan een aardige spanning opleveren, maar na een tijdje kan dat hoempa-effect ook negatief uitpakken.

Ook Christoph Erbstösser werkt in de traditie, maar dan in de stijl van de jaren zestig, van vlak voor free en rockjazz. Zijn Afrikaanse kompanen, basgitarist Mike Armoogum en drummer Sonny Troupé, zijn zeer aanwezig. Laatstgenoemde strooit met gulle hand funky accenten en Armoogum laat zijn instrument in zijn eigen compositie 'Pran Compt' lustig zingen. 'Pont Mirabeau', een stuk van de leider, bevat kleurige modulaties, bezonken momenten en spectaculaire vergezichten. Van 'TGV', het slotnummer, heb je geen idee dat-ie zo snel gaat, wat ook de bedoeling is van de SNCF.

Jan de Haas heeft evenmin een hekel aan de jazzcanon. Milt Jackson en Bobby Hutcherson zijn eminente voorgangers en in sommige nummers steekt de herinnering aan de combo's van pianist George Shearing de kop op. De stem van Raphaëlle Brochet is op een aantal nummers ingezet om het gebodene subtiel van gearceerde schaduwpartijen te voorzien. In 'Pas d’Homme' heeft bassist Sal La Rocca Dizzy Gillespie's 'Con Alma' naar zijn hand gezet.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 19.9.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.