Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Tiltan - 'A Road Less Traveled' (Kululush, 2014)


Klavertje vier, dat is de betekenis van Hebreeuws woord Tiltan. Dat is de aandoenlijke opening van deze bijzondere cd. Wat lief gebrabbel van het zoontje van Golek, die ineens 'Tiltan' zegt. En ziedaar, de titel van dit project was geboren. Wijze woorden heet dit openingsstukje. Dat is ook een mooie typering voor gitarist David Golek, een integere muzikant en een maatschappelijk geëngageerde wereldburger met een van origine Israëlische afkomst.

Al direct bij de tweede track 'Wind Sings' hoor je de kwaliteiten van de musici en de zorg en toewijding die Golek en zijn medemusici aan dit project hebben besteed. Golek heeft een bewuste keuze gemaakt om de gitaarlijnen in zijn composities als basis te nemen en daarin ruimte te laten voor de musici. Hij heeft relatief veel uitgeschreven. Dat is een gewaagde keuze: het zou de spanningsboog, die bij het improviseren zo typerend kan zijn, in het geding kunnen laten komen. Zeker bij deze musici, die ieder geweldig kunnen improviseren. Maar de spanningsboog blijft intact. De muzikanten spelen met overgave en dat zorgt samen met de variatie in composities ervoor dat je aandachtig blijft luisteren. Bovendien blijft er genoeg ruimte over om te soleren.

Er is variatie van wat melancholische klankkleuren, zoals het woord al zegt in de track 'Melancholia' en in het nummer 'Black Water Fountain', tot opgewekte klanken in bijvoorbeeld '9 For The Price Of 8', waarin de kwaliteiten van violist Oene van Geel en bayanspeler Oleg Fateev opvallen, met hun mooie soli en presentie. Zo heeft Golek ervoor gezorgd dat alle musici hun sterke kanten kunnen profileren. Klarinettist Natalio Sued soleert sterk in 'Somnambule', een levendig swingend stukje. De toon van Sued valt mooi samen met de vioollijnen van Van Geel en de aanzetjes van Fateev.

De muziek varieert van folk, jazz, klezmer en kamermuziek tot bluesy groovend, zoals in de compositie 'Lev Shel Perach Adom (Darbouka Groove)'. Golek zelf blijft bescheiden; hij laat de composities spreken, maar soleert virtuoos in 'Machar Hatuna', wat zoveel betekent als 'morgen is de bruiloft', een aankondiging van de laatste track ('Wedding Suite'). Een mooi melodisch nummer met prachtige jazzelementen.

'A Road Less Traveled' is een bijzonder fraai album met gevarieerde composities van Golek, die voor zichzelf spreken door hun verschillende stijlkenmerken en klankkleuren, uitgevoerd door sterke musici. Dat zorgt voor een uitgebalanceerd geheel, waarin je hoort dat er met veel inzet en compassie als een team is gewerkt. Golek heeft alle ingrediënten van het leven weten te vatten in zijn composities op een buitengewoon muzikale manier. Een knappe prestatie!

Meer horen?
Klik hier om twee tracks van dit album te beluisteren: 'Ha Derech Habayta (The Way Home)' en 'If You Want Corn, Plant Corn'.

Labels:

(Koen Scherer, 24.9.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.