Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Danish Delight


Het jazzfestival Danish Delight brengt de beste jazzacts uit Denemarken. Van dinsdag 2 september tot en met zondag 7 september geven elke avond twee Deense topbands concerten op toonaangevende podia in Nederland en België. Deze laten zien wat de Deense jazz anno 2014 te bieden heeft. Danish Delight wordt georganiseerd door New Arts International in samenwerking met JazzDanmark en een aantal Deense jazzlabels.

De Deense drummer Emil de Waal heeft een gretige en speelse kijk op muziek. Dit heeft hem al overal ter wereld gebracht. Met klarinettist Elith 'Nulle' Nykjær aan boord kan het trio nieuwe klankwerelden verkennen. Hun debuutalbum kreeg een Danish Music Award in de categorie 'Jazzalbum van het Jaar'. Zes jonge zangeressen uit Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland hebben de handen ineengeslagen in een uniek vocaal ensemble: IKI. De muziek ontstaat ter plekke door intuïtief gebruik van de eindeloze mogelijkheden van de menselijke stem in al haar facetten en klanken. Je zou het 'Björk meets Coco Rosie en Arvo Pärt' kunnen noemen.

Pianist Jacob Anderskov brengt zijn nieuwste project 'Strings, Percussion & Piano', dat zich moeiteloos beweegt tussen improvisatie, eigentijdse gecomponeerde muziek, jazz, folk en klassieke muziek. Over het laatste album van pianist Jacob Christoffersen (1967) schreef All About Jazz: "De melodieën blijven stromen bij Christoffersen [...] recht in het hart van de jazz." Hij speelt met zijn trio featuring tenorsaxofonist Jakob Dinesen (1968), een zeer prominente en actieve muzikant uit de Deense jazzscene. Drummer/componist Kasper Tom Christiansen presenteert met zijn groep Kasper Tom 5 louter toppers uit de Europese jazzscene: Rudi Mahall (basklarinet), Tomasz Dabrowski (trompet), Petter Hängsel (trombone) en Jens Mikkel Madsen (bas). Hun debuutalbum kreeg terecht een eervolle vermelding in het Best Of 2013-nummer van het New Yorkse blad Jazzrecord.

Het nieuwste project van zangeres Kira Skov levert een verstilde, introspectieve wereld op vol ontroerende muziek. Dit jaar werd ze in eigen land uitgeroepen tot 'Vocalist van het Jaar' en kreeg ze de prestigieuze Carl Prijs voor haar songteksten. Slagwerkster Marilyn Mazur is vooral bekend van haar werk met Miles Davis en Jan Garbarek. Met haar eigen kwartet speelt ze warme en communicatieve muziek, intens en melodieus. Sinne Eeg is een van de sterkste jonge zangeressen uit de Scandinavië met een eigenzinnige stijl. Met zes albums onder eigen naam heeft ze een niet meer weg te denken plaats in de Deense jazzscene verworven. De twee zangeressen Kira Skov en Marie Fisker hebben hun krachten gebundeld in The Cabin Project. Ze brengen diepe, rauwe, soulvolle muziek. The KutiMangoes maken hun eigen mix van afrobeat, elektrische jazz, soul en blues.

Speellijst
02-04/09 Bimhuis, Amsterdam
02-04/09 Tivoli Vredenburg, Utrecht
03-05/09 Flagey, Brussel
04-06/09 LantarenVenster, Rotterdam
05-07/09 De Oosterpoort, Groningen.

Labels:

(Maarten van de Ven, 22.8.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.