Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Scene report
Weerbestendig Jazz Middelheim opent sterk


Enorme stortbuien teisterden de auto op weg naar Antwerpen, maar eenmaal aangekomen in Park Den Brandt bleken de weergoden het festivalterrein van Jazz Middelheim toch redelijk gunstig gezind: dreigende luchten, maar pas op het einde van de avond tijdens het drukbezochte concert van Herbie Hancock en Wayne Shorter ontlaadden de wolken zich. Daar had Teun Verbruggen met zijn Bureau Of Atomic Tourism (B.O.A.T.) tijdens het slotconcert overigens wel een oplossing voor: de regenklanken werden gewoon overstemd met een knetterende powerset, die de bezoekers met een stevig oplawaai de nacht instuurde. We konden er weer tegen!

De openingsdag van het festival was er een om te onthouden met de drietrapsraket van MikMâäk, het sextet van artist in residence Vijay Iyer - met onder anderen Steve Lehman en Tyshawn Sorey - en het Dave Douglas Quintet, waarin een opvallende rol was weggelegd voor de enige vrouw die gisteren op het podium stond: de in Maleisië geboren, in Australië getogen en in de Verenigde Staten residerende Linda Oh. Zij imponeerde met sterk en krachtig spel op de contrabas in een overigens uitstekende formatie van Douglas. We zijn het al bijna zo gewend van de sympathieke trompettist, die zich telkens weer een meester toont in het motiveren van muzikanten.

Tenslotte nog een compliment voor de nieuwe Club Stage, een sideprogramma in een kleinere tent, die in navolging van Gent Jazz ook is toegevoegd aan het reguliere programma van Jazz Middelheim. Gisteren werd dat podium alvast prima ingewijd door B.O.A.T., dat zich in diverse opstellingen - van een soloset van Jozef Dumoulin tot het duo Hilmar Jensson/Andrew D'Angelo naar de complete band - overtuigend aan het publiek toonde. Met het duivelse basmonster Ingebrigt Håker Flaten in de gelederen kon de avond alvast niet meer stuk.

Klara zendt alle concerten van Jazz Middelheim live uit; je kunt het festival hier volgen in geluid en beeld. Tevens vind je er filmpjes met live-fragmenten en backstage-interviews met de optredende muzikanten door Lies Steppe en Karel Van Keymeulen.

Labels:

(Maarten van de Ven, 15.8.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.